Vandrealbatros – verdens bedste svæveflyver

Hvor meget vejer den? 6-12 kg.

Hvor mange æg lægger hunnen? 1 ad gangen.

Hvor længe udruger den ægget? Ca. 2,5 måned.

Hvor gammel bliver den? 50-80 år.

Vandrealbatros

Halvvejs til Månen

Vandrealbatrossen er den fugl i verden, der har det største vingefang. Fra vingespids til vingespids kan den måle op til 3,6 meter – det er dobbelt så langt, som der er fra fingerspids til fingerspids på en voksen mand, når han spreder armene.

Vandrealbatrossen tilbringer det meste af sit liv til havs i de stormfulde sydhave rundt om Sydpolen. Med sine enorme vinger kan den svæve dagen lang stort set uden at slå med vingerne og bruge kræfter. På et år kan vandrealbatrossen svæve, hvad der svarer til fire-og-en-halv gang rundt om jorden – eller halvvejs til Månen!

Når der er kraftig vind, kan en vandrealbatros flyve 110 kilometer i timen, ligeså hurtigt som man må køre på motorvejen.

Det kan godt være, at vandrealbatrossen er elegant i luften, men når den skal lette fra land, er den noget af det mest klodsede. For at kunne få luft under vingerne bliver den nødt til at løbe sig i fart, og med sine svømmefødder er det ikke nogen nem opgave. Albatrossen galumper af sted over stok og sten med spredte vinger og falder ofte over sine egne ben. Også når den lander, har den det med at vælte.

Vild med dans

Vandrealbatrosserne mødes på bestemte øer rundt om Sydpolen for at parre sig og få unger. Når en vandrealbatros vil finde sig en mage, går den ud og danser. Hunnen byder hannen op til dans, og i lang tid kan et dansepar stå og lave opvisning for hinanden. De spreder vingerne, svinger hovedet fra side til side og udstøder høje trut. Kun hvis hunnen er tilfreds med hannens dans, får han lov til at parre hende.

Ungen bliver fodret af forældrene med en tyk slags olie, som de laver af de fisk og blæksprutter, de fanger på havet. En forælder kan fylde 2 liter olie på en unge i én omgang – det er lige så meget som to kartoner mælk. Unger er 9 måneder om at blive store nok til at flyve. Så stikker de til havs, og vender først tilbage til deres føde-ø mange år senere.

Vidste du, at vandrealbatrossen kan sove, mens den flyver?
Albatrossen kan sætte automatpilot på og tage sig en skraber, mens den svæver.

Trusler
Der bliver færre og færre vandrealbatrosser. Det skyldes nok, at fuglene uheldigvis bliver fanget af fiskere, der fisker med langline. Langliner har mange kroge på, og når albatrossen lander på vandet kan den blive fanget.

Vandrealbatros