Tun – en kæmpefisk

Et stort problem ved den overdrevne fangst er, at mange andre dyr bliver fanget i fiskenettene og på fiskekrogene.
Delfiner, hajer, havskildpadder og havfugle er bare nogle af de arter, der uden grund er ofre for tunfiskeriet.

tun

Vandets Porsche

Tun er fællesbetegnelsen for en gruppe af flere forskellige fiskearter. Tunfisk er generelt store, men de enkelte arter varierer i størrelse. Skipjack-tunen bliver eksempelvis sjældent længere end 90 cm, mens den blåfinnede tun er en rigtig kæmpefisk. Den kan blive op til fire meter og veje over et halvt ton. Den kan altså være dobbelt så lang som et menneske og veje det samme som en fuldvoksen han-isbjørn!

Tun er fantastiske langdistancesvømmere og kan holde en høj fart i lang tid uden hvil. Når den blåfinnede tun jager et bytte eller flygter fra en haj, svømmer den nogle gange lige så hurtigt, som bilerne kører på motorvejen, det vil sige 100 km/t. Men ikke nok med det, den er også vildt hurtig til at accelerere. Den kommer faktisk hurtigere op i fart end en Porsche!

Kæmpe tun i Danmark

For kun 50 år siden fandtes der blåfinnede tun i Danmark. Hver sommer var der titusindvis af dem i de danske farvande. De vejede som regel 50-100 kg., men en enkelt gang fangede man en ordentlig krabat på 700 kg. Desværre blev de fisket så meget, at der til sidst ikke var flere tilbage i de danske farvande. I 2016 blev der atter set mange tun i de danske farvande. Det skyldes måske, at klimaændringen har gjort vores farvande varmere. Tunen er dog fredet, så man må ikke fange den.

Trusler
Der er rigtig mange i hele verden, der er vilde med at spise tun. Både fra dåse og friskt, som kan steges eller bruges til sushi. Det betyder, at alt for mange fisker alt for meget efter tun. Nogle arter, såsom skipjack-tunen, har det stadig nogenlunde, mens andre, som storøjet tun og gulfinnet tun, er stærkt truede. Det gælder også visse bestande af den blåfinnede tun. Mange mener at denne tunart er den mest delikate, og det er derfor også den, der oftest bruges til sushi og tunbøffer. Man prøver at begrænse fangsten i de områder, hvor den er truet.

tun