Stor hvid haj – verdens største kødædende haj

Hvor lang bliver den? Op til 6,8 meter, men normalt ikke længere end 4-5 meter.

Hvor lever den? Mange steder i de verdenshavene, blandt andet ud for Nordamerika, Sydafrika og Australien.

Hvor mange unger får den
?
5-10 per kuld.

Hvor længe lever den
?
30 år eller længere.

Dødens gab

Den store hvide haj er verdens største kødædende haj. Den kan veje over 2 tons, ligeså meget som to biler, og blive over 6 meter lang, ligeså lang som to biler efter hinanden. Det er især hunnerne, der bliver kæmpestore.

Den hvide haj har gabet proppet med store, savtakkede tænder, der er så knivskarpe, at hajen kan skære en søløve midt over med ét eneste bid. Hajerne har flere rækker af tænder, og efterhånden som de forreste tænder bliver slidt ned, kommer der nye bagfra. På den måde kan en haj få flere tusinde tænder i løbet af livet.

Den hvide hajs yndlingsmad er havpattedyr som søløver, sæler, søelefanter og delfiner, men den kan også jage andre hajer og havskildpadder. Den enorme haj kan svømme dobbelt så hurtigt som en delfin – op til 70 kilometer i timen (det er meget hurtigere, end man må køre inde i byen).

Har eksisteret i omkring 300 millioner år

Når den hvide haj angriber, kommer den nedefra og støder ind i byttedyret for fuld kraft. Hajen har så meget fart på, at den flyver helt ud af vandet med byttet i gabet.

Hajerne har eksisteret i omkring 300 millioner år, og de har haft lang tid til at udvikle nogle fantastiske supersanser, som de bruger i jagten på byttedyr. Hajer kan lugte blod i vandet på lang afstand. Hvis man kom blot en enkelt blodsdråbe i bassinet i en svømmehal, ville en haj kunne lugte det. Kort tid efter at en stor hvid haj har dræbt et byttedyr, kan det vrimle med andre hvide hajer, og de deler måltidet uden de store slagsmål.

Føder levende unger
I modsætning til mange andre hajer lægger den hvide haj ikke æg. Hunnen beholder æggene inde i sig, og de er mere end et år om at udvikle sig. Når ungerne fødes, er de 120-150 centimeter lange.

Er den hvide haj menneskeæder?
Nej! Det sker meget sjældent, at den hvide haj angriber mennesker. Og når den angriber et menneske, nøjes den ofte med at tygge lidt på det for at smage på det, og spytter det så ud igen. Hvide hajer kan nemlig ikke lide menneskekød. Det er især surfere, der er blevet tygget på af hvidhajer.

Trusler
Siden 1970’erne er der blevet færre og færre store hvide hajer, og den regnes nu for truet. Den hvide haj er blandt andet blevet fisket for sine tænders og finners skyld.

Stor hvid haj