Spækhugger – en dræberdelfin

Hvor lang bliver den? Hunnen op til 8,5 meter og hannen op til små 10 meter.

Hvor lever den? I alle verdenshavene, men den er hyppigst i de koldere egne.

Hvor længe er hunnen drægtig (gravid)? 15-18 måneder.

Hvor vejer ungen, når den fødes
?
Ca. 150 kg.

Hvor gammel bliver den
?
Hannen op til 60 år og hunnen op til 90 år.

Spækhugger

Kæmpe delfin

Spækhuggeren er i virkeligheden en kæmpe delfin, og den er havets største rovdyr. Den har en vægt som en elefant, men svømmer hurtigere end en søløve. Den kan jage stort set alle dyr i havet: unger af store hvaler, delfiner, søløver, sæler, pingviner, hajer (blandt andet den store hvide haj), rokker og havskildpadder. Selv landdyr som isbjørne og elge, der er så uforsigtige at krydse kanaler, som afpatruljeres af spækhuggerne, kan komme på spisekortet. Men heldigvis angriber spækhuggere aldrig mennesker i naturen.

Selv når byttedyrene er ude af vandet, kan de ikke vide sig sikre. En spækhugger kan svømme ind under en isflage med en pingvin eller en sæl på, og bumpe hårdt imod isflagen, så den splintres, og byttet ryger i vandet. Spækhuggere kan også kaste sig i land for at få fat på søløver, der ligger og soler sig på stranden.

Det er dog ikke alle spækhuggere, der er interesserede i store byttedyr. Faktisk lever mange spækhuggere kun af fisk. Spækhuggerne i det nordlige Norge for eksempel lever af sild.

Spækhuggeren har omkring 50 drabelige, spidse tænder, næsten lige så mange som en krokodille, og de er alle sammen længere end løvens hjørnetænder.

Flokdyr

Spækhuggere lever i flokke, der normalt er på 10-30 stykker. Der er et tæt sammenhold i flokken, og alle hjælpes om at tage sig af ungerne. Når der er fare på færde, samles hannerne i en ring om hunnerne og ungerne for at beskytte dem. Spækhuggere snakker hele tiden med hinanden, og hver flok har sin helt egen dialekt.

Kan spækhuggere jage i mørke?
Ja, de bruger sonar ligesom ubåde. Sonar fungerer ved at udsende høje lyde. Når lydene rammer noget i vandet, bliver der sendt et ekko tilbage. Ekkoet kan fortælle en ubåd, hvor der er andre ubåde eller skibe. Spækhuggerne derimod bruger ekkoet til at finde frem til byttedyr på lang afstand eller i mørke.

Trusler
Spækhuggere har tidligere været truet af hvalfangst, men nu er de fredet og jages kun lidt. Den største trussel i dag er nok menneskenes forurening af havene, som fylder spækhuggerne med farlige gifte.

Spækhugger