SØLEOPARD

Sydpolens dræbersæl

Hvad vejer den? Hunnen vejer op til 600 kilo, hannen op til 450 kilo.

Hvor mange unger får den? Én ad gangen.

Hvor store er ungerne ved fødslen? Cirka 30 til 35 kilo og halvanden meter.

Kæmpesælen

Søleoparden er en enorm sæl, der lever i havet rundt om Sydpolen. Her ser man den tit ligge og hvile sig på isen. Hunnerne, som bliver større end hannerne, kan måle op til tre en halv meter og veje over et halvt ton.

Andre sæler lever typisk af fisk, blæksprutter og krebsdyr, men søleoparden er den eneste sæl, der jager store byttedyr. Den tager unger af andre sæler, og endda af søelefanter, og er også en stor fjende af pingviner. I pingvinernes yngletid, når fuglene samles i store kolonier, lægger søleoparden sig på lur i vandet foran kolonien og snupper pingvinerne, når de hopper i for at fiske.

Søleoparden har længere luffer end andre sæler, så den hurtigere kan skifte retning, når den svømmer. Det gør den til en meget effektiv jæger.

Rusker pingviner ud af deres gode skind

I modsætning til rovdyr som løver og ulve har søleoparden ikke skarpe kindtænder, så den kan skære sine byttedyr i stykker. I stedet rusker den byttedyrene fra hinanden. Når den har dræbt en pingvin, rusker den fuglen ud af sit gode skind, før den går i gang med måltidet. En lille pingvin kan søleoparden med sin store mund dog sluge i én bid.

Selvom søleoparden er en dygtig dræber, består det meste af dens føde faktisk af små rejelignende krebsdyr kaldet krill eller lyskrebs. Det er det samme, som blåhvalerne og de andre bardehvaler kommer til Sydpolen om sommeren for at æde.

Trusler

På nuværende tidspunkt er søleoparden ikke truet. Men man frygter, at klimaopvarmningen kan have negativ indflydelse på søleoparden, blandt andet fordi isen smelter – hunnen føder nemlig sin unge på isen.