Søleoparden – Sydpolens dræbersæl

Hvor meget vejer den? Hunner op til 600 kg; hanner op til 450 kg.

Hvor mange unger får den? 1 ad gangen.

Hvor store er ungerne ved fødslen? Ca. 30-35 kg og 1,5 meter.

Hvor gammel bliver den? Op til 26 år i fangenskab.

Søleopard

Kæmpe sælen

Søleoparden er en enorm sæl, der lever rundt om Sydpolen. Her ser man den tit ligge og hvile sig på isen. Hunnerne, som bliver større end hannerne, kan måle op til 3,5 meter og veje over et halvt ton.

Andre sæler lever typisk af fisk, blæksprutter og krebsdyr, men søleoparden med sit kæmpe gab er den eneste sæl, der jager store byttedyr. Den tager unger af andre sæler og endda af søelefanter og er også en stor fjende af pingviner. I pingvinernes yngletid, når fuglene samles i store kolonier, lægger søleoparden sig på lur i vandet foran kolonien og snupper pingvinerne, når de hopper i for at fiske eller vender tilbage til kolonien.

Søleoparden har længere luffer end andre sæler, så den hurtigere kan skifte retning, når den svømmer. Det gør den sølvfarvede pil til en meget effektiv jæger.

Rusker pingviner ud af deres gode skind

I modsætning til rovdyr som løver og ulve har søleoparden ikke skarpe kindtænder, så den kan skære sine byttedyr i stykker, når den skal æde. I stedet rusker den byttedyrene fra hinanden. Når den har dræbt en pingvin, rusker den fuglen ud af sit gode skind, før den går i gang med måltidet. En lille pingvin kan søleoparden med sin store flab dog sluge i en bid.

Konkurrerer med blåhvalen om føde
Selvom søleoparden er en dygtig dræber, består det meste af dens føde faktisk af små rejelignende krebsdyr kaldet krill eller lyskrebs. Det er det samme som blåhvalerne og de andre bardehvaler kommer til Sydpolen om sommeren for at æde sig fede i.

Søleopardens kindtænder ser højst mærkværdige ud. Hver tand har tre høje takker. Når søleoparden jager krill, fylder den munden med krebsdyrene, og lader så vandet løbe ud mellem tændernes takker uden at maden ryger med ud. På den måde fungerer søleoparden tænder som en si, lidt på samme måde som blåhvalens barder. 

Trusler
På nuværende tidspunkt er søleoparden ikke truet. Men man frygter, at klimaopvarmningen kan have negativ indflydelse på søleoparden. Bl.a. fordi isen smelter – hunnen føder nemlig sin unge på isen.

Søleopard