Sneuglen – Harry Potters ugle

Vægt/ vingefang:
Sneuglen er en stor ugle, der som voksen vejer mellem 1,2 og 2 kg med et vingefang på op til 150 cm.

Hvor lever de:
Sneuglen er udbredt langt mod nord. Man kan finde den i Nord- og Østgrønland, Canada, Alaska og det nordlige Rusland og samt det nordlige Skandinavien. Om vinteren kan fuglene trække længere sydpå, men de forlader ikke de nordlige egne.

Kuld:
Sneuglen lægger normalt 5-8 æg, men i år med masser af føde lægger den op til 14 æg i reden.

Alder:
I fangenskab kender man sneugler der er blevet op til 35 år. Man kender ikke så meget til hvor gammel sneuglen bliver i naturen, men ved at den kan blive op til 20.

Han er kridhvid – hun er i stribet fjerdragt

Sneuglen er let at kende. Det er en stor rundhovedet ugle med store gule øjne og et sort krumt næb. Fjerdragten hos de fuldvoksne hanner er næsten helt kridhvid, men hunner og unge fugle har sorte eller brune tværgående striber. Ben og fødder er dækket af fjer, og uglen har store knivskarpe kløer.

Uglen der jager om dagen
I modsætning til de fleste ugler er sneuglen aktiv både dag og nat. Det meste af tiden bruger den på at jage. Sneuglens jagtteknik er ofte en ”sid og vent teknik”, hvor den meget tålmodigt sidder højt placeret og venter på at kunne se eller høre sit bytte. Dens bytte er mest lemminger og andre små gnavere, men den kan også tage hermelin, ræveunger og forskellige fugle og fugleunger.

Det er hårdt arbejde at få unger
Sneugler yngler i en rede på jorden, og de beskytter reden meget aggressivt. Uglerne kan finde på at angribe ræve, rensdyr og sågar mennesker, hvis de føler, at deres rede er truet. Ungerne er meget sultne og forældrene skal måske fange over tusind lemminger til deres unger, før de forlader reden!

Kan både flyve langt og klare hård frost

Sneuglen er fantastik godt tilpasset et liv i de kolde arktiske egne, og den er så godt isoleret, at den nemt klarer temperaturer på minus 40 grader, men selv om den kan klare den mørke og kolde vinter, flyver uglen ofte over meget store afstande. En af de første sneugler man har sporet med satellit fløj fra Sibirien til Canada, en tur på over 3.000 km, på bare 48 dage. En anden sneugle fløj over 1.300 km åbent hav på bare 11 dage. Sneuglen er en stærk arktisk nomade.

Sneuglen er set i Danmark.
Hvis man er heldig, kan man en sjælden gang se en sneugle i Danmark.  Om vinteren fra december til marts får Danmark af og til besøg af en enlig sneugle. Men der går som regel flere år imellem at der ses en sneugle i Danmark. Men hvis det er svært for sneuglerne at finde føde nordpå, kan en del af dem godt trække langt mod syd. I 1961/62 så man 14 forskellige sneugler i Danmark, og i vinteren 1999/2000 var der mindst 21 sneugler, der gæstede Danmark.