Sneleopard – kat på verdens højeste bjerge

Hvor meget vejer den? Op til 75 kg.

Hvor lever den? I Himalayabjergene og det centrale Asien, blandt andet i Kina, Indien, Nepal, Mongoliet og Afghanistan.

Hvor længe er hunnen drægtig (gravid)
?
3-3,5 måned.

Hvor meget vejer ungerne, når de bliver født
?
Ca. 450 gram.

Hvor længe lever den
?
Op til 21 år.

sneleopard

Næsen bliver pakket varmt ind

Sneleoparden lever i verdens højeste bjerge, Himalayabjergene i Asien, i op til 6000 meters højde. Heroppe er der bidende koldt, og derfor har sneleoparden en meget kraftig pels. Også den lange hale har tyk pels, og når sneleoparden sover, kan den vikle halen rundt om sig, så den nøgne næse bliver pakket varmt ind.

Fantastisk bjergbestiger
Den smidige sneleopard er en af verdens dygtigste bjergbestigere. Den kan springe 15 meter langt, måske længere end noget andet dyr, og den kan klatre op og ned ad næsten lodrette klippesider. Dens fødder er ekstra brede – de giver både et sikkert greb på klipperne og fungerer som snesko, så den ikke synker ned i sne. Sneleopardens blege pels med sorte pletter får den til at blive næsten usynlig blandt klipper og sne, når den sniger sig ind på et byttedyr.

Den store kat jager alle større dyr i Himalaya. Den kan nedlægge dyr, der vejer tre gange så meget som den selv som for eksempel yakokser, kameler, vilde æsler og heste. Den lever dog mest af bjerggeder, bjergfår og murmeldyr. Sneleoparden kan æde sne i stedet for at drikke vand.

Lever alene

Til hverdag lever hannen og hunnen hver for sig. Kun når de skal parre sig, følges de ad i et par dage. Når hunnen skal føde, flytter hun ind i en hule. Hun forer hulen med sin pels, for at ungerne skal ligge varmt og blødt. Der er normalt 2-3 killinger i et kuld, og de er blinde og hjælpeløse ved fødslen. Men allerede når de er tre måneder gamle, begynder moren at tage dem med på jagt. Efter to vintre er de store nok til at klare sig selv i de barske, øde bjerge.

Kan sneleoparden brøle?
Andre store katte som løven og tigeren kan brøle højt og gennemtrængende, men det kan sneleoparden ikke. Den nøjes med at miave.

Trusler
Sneleoparden regnes for truet, fordi den er så sjælden. Tidligere blev den jaget for sin pels, som man brugte til damefrakker, men det er nu forbudt. Den bliver dog stadig jaget for sine knogler, der sælges i Kina som naturmedicin. Et andet problem er, at sneleopardens byttedyr mange steder bliver udryddet.

sneleopard