Rød panda – verdensmester i klatring

Hvor meget vejer den? 3-6 kg.

Hvor lang tid er den gravid? Omkring 90 dage plus forudgående periode med forsinket befrugtning.

Hvor længe lever den? Op til 13 år i fangeskab.

Hvad spiser den? Bambusblade og -skud, frugter, larver og små dyr som mus og firben.

Rød panda

Kattebjørnen

Den røde panda er 50-65 cm lang, og lever blandt andet i Nepal. Her holder den til i bjergskove i 1.800-4.000 meters højde. Man skulle tro at den er i familie med bjørnene, ligesom Stor panda der hører til bjørnefamilien, men faktisk er den i familie med halvbjørnene, ligesom vaskebjørne og næsebjørne er. Nogle steder bliver den kaldt ”kattebjørn”, og den minder faktisk også lidt om en stor tamkat, for den er næsten kun aktiv i nattetimerne. Om dagen sover den det meste af tiden.

En super træklatrer
Den røde panda er ret god til at klatre, og skaffer det meste af sin mad i høje træer. Den kan springe om til 1½ meter fra gren til gren. Når den skal ned fra et træ kravler den med hovedet først, og bruger den store hale til at holde balancen med.

Rød og tyk

Den røde panda har sit navn fra dens meget røde pels. Den vejer ikke så meget, som den ser ud til, 3-6 kg., men den har en meget tyk pels, så den kan klare sig i de kolde bjergskove. På undersiden er den røde panda meget mørkere. Den  har en ekstra ”tommelfinger”, som den bruger til at trække bambus-bladene af stænglerne.

Trusler
Den røde panda er stærkt truet af skovrydning og af befolkningstilvæksten. Og så er også mange krybskytter der gerne vil have fat i pelsen fra den røde panda. Der er omkring 10.000 røde pandaer tilbage i naturen.

Rød panda