RØD PANDA

Verdensmester i klatring

Hvad vejer den? Tre til seks kilo.

Hvor længe lever den? Op til 13 år i fangenskab.

Hvad spiser den? Bambusblade og -skud, frugter, larver og små dyr som mus og firben.

Kattebjørnen

Den røde panda er 50 til 65 centimeter lang og lever blandt andet i Nepal. Her holder den til i bjergskove i 1.800 til 4.000 meters højde. Man skulle tro, at den hører med til bjørnefamilien, men faktisk er den en del af familien af halvbjørne ligesom vaskebjørne og næsebjørne. Nogle steder bliver den kaldt ‘kattebjørn’, og den minder faktisk også lidt om en stor tamkat, for den næsten kun er aktiv i nattetimerne. Om dagen sover den det meste af tiden.

Den røde panda er ret god til at klatre og skaffer det meste af sin mad i høje træer. Den kan springe op til halvanden meter fra gren til gren. Når den skal ned fra et træ, kravler den med hovedet først og bruger den store hale til at holde balancen med.

Rød og tyk

Den røde panda har sit navn fra dens meget røde pels. Den vejer ikke så meget, som den ser ud til, tre til seks kilo, men den har en meget tyk pels, så den kan klare sig i de kolde bjergskove. Den har en ekstra ‘tommelfinger’, som den bruger til at trække bambusbladene af stænglerne.

Trusler

Den røde panda er stærkt truet af skovrydning og af befolkningstilvækst. Og så vil mange krybskytter gerne have fat i pelsen fra den røde panda. Man regner med, at der er omkring 10.000 røde pandaer tilbage i naturen.