POLARRÆV

Ræven med verdens varmeste pels

Hvad vejer den? Tre til fem kilo.

Hvor længe er hunnen drægtig? Cirka 50 dage.

Hvad vejer ungerne, når de bliver født? 60 til 90 gram.

Kan klare kulden helt ned til minus 80 grader

Polarræven lever hele vejen rundt om Nordpolen, blandt andet på Grønland og i Alaska og Sibirien. Alle andre mindre dyr går i hi om vinteren for at overleve, men ikke den lille polarræv. Den har verdens varmeste pels og kan klare minus 70 grader, før den for alvor begynder at fryse. Kun når der er snestorme, graver den sig ned i en snehule.

Om vinteren, når havet fryser til is, kan polarræven trave mange hundrede kilometer ud over havisen. Hvis den støder på en isbjørn, følger den efter den. Når isbjørnen fanger en sæl eller et andet byttedyr, snupper den resterne og får et nemt måltid.

Farveskift og masser af unger

Om foråret, når temperaturen stiger, har polarræven ikke længere brug for sin vinterfrakke og skifter til en kort sommerpels. Polarræven er et af de eneste pattedyr i verden, der skifter farve, for sommerpelsen er brun. Om foråret smelter sneen og isen, og så er det ikke længere smart med en hvid pels, der lyser op.

I sommerperioden flytter polarræven ind i en jordhule. Hulerne kan genbruges af mange generationer polarræve, og nogle gange kan hulerne være flere hundrede år gamle og have over 100 indgange. Om sommeren lever polarræven især af lemminger og mus, men den snupper også æg fra fuglekolonier. Polarræve lever i par for livet. Der kan være helt op til 25 hvalpe i et kuld. Det hænger sammen med, at polarrævene har travlt med at få unger. I de hårde og meget krævende polarområder overlever de nemlig sjældent mere end tre til fire år.

Trusler

Polarræven er blevet fanget for sin pels, og i det nordlige Skandinavien er den næsten udryddet. Men overordnet set er den ikke truet.