PANDA

WWF's yndlingsmaskot

Hvad vejer den? Hunnen vejer 70 til 100 kilo, hannen 85 til 125 kilo.

Hvor længe er hunnen drægtig? Cirka fem måneder.

Hvad vejer ungerne, når de bliver født? Cirka 100 gram.

Kræsen kineser

Den sjældne panda lever i skovene i Kinas bjerge. Den er i familie med bjørnene, og normalt er bjørne rovdyr, der går på jagt og æder kød. Men pandaen er en meget usædvanlig bjørn. Den er et af de allermest kræsne dyr i verden, den gider nemlig kun æde én eneste ting: bambus.

Pandaen bruger det meste af dagen på at sidde og stoppe sig med bambusblade. Den æder op til 40 kilo bambus om dagen. Det svarer i vægt til at æde 250 æbler på en dag.

Den tykke, bløde pels er en god vinterfrakke. I modsætning til visse andre bjørne, går pandaen ikke i hi, men er fremme hele vinteren. Selv når skoven er dækket af sne, og der er 10 graders frost, kan den holde varmen.

 

Lyserøde pandaunger

Hunnen får unger om efteråret. Når hun skal føde, laver hun en rede i en klippehule eller et hult træ. Ungerne er lyserøde og bittesmå ved fødslen – ikke større end kattekillinger – og de åbner først øjnene efter to måneder. Hunnen får ofte tvillinger, men normalt er det kun den ene, der overlever. Moren bruger meget tid på at lege og tumle med sin unge. Ungen bliver hos moren, til den er to år gammel. Som voksen har pandaen ingen alvorlige naturlige fjender. Den er stærkere og hurtigere, end man måske skulle tro, og man har set den jage af sted med andre bjørne.

Trusler

Fordi pandaen er så kræsen, kan den kun overleve, hvor der er bambusskov. Mange steder i Kina er bambusskoven blevet fældet. Pandaen er også blevet jaget for sin pels.