NÆSEABE

Næsen er i vejen

Hvad vejer den? Hannen vejer 16 til 22 kilo, hunnen syv til 12 kilo.

Hvor mange unger får hunnen? Én ad gangen.

Hvor længe kan den leve? Omkring 13 år i naturen og over 20 år i zoologisk have.

20 centimeter lang næse

Han-næseaben har en kæmpetud, der kan blive næsten 20 centimeter lang. Den hænger og dasker ned foran munden på ham, så han bliver nødt til at holde den til side, når han skal spise. Når hannen bliver gal, svulmer næsen endnu mere op og bliver ildrød. Er der fare på færde, udstøder han høje advarselstrut, som får tuden til at stritte lige ud i luften.

Hunnen synes, at hannens næse er meget flot og tiltrækkende. Hanner med store næser får de fleste hunner. Selvom hannen er dobbelt så stor som hunnen, er det hunnen, der bestemmer det meste af tiden.

Findes kun på øen Borneo

Næseaberne findes kun på øen Borneo, verdens tredjestørste ø, der ligger i Sydøstasien. De lever i mangrover og andre former for sumpet skov, hvor der altid er vand i nærheden. Næseaberne svømmer godt, og hvis de bliver skræmt, kan de springe i vandet fra højt oppe i træerne. De har en smule svømmehud mellem tæerne, nærmest ligesom en frø, og de kan svømme, hvad der svarer til længden af et svømmebassin under vandet. De svømmer så stille, de kan, for ikke at blive opdaget af krokodiller.

Grunden til, at næseaber har så stor en mave, er, at de lever af blade. Blade er svære at fordøje, og derfor må aberne proppe sig med store mængder (forestil dig, at du skulle leve af rucolasalat!) Næseaberne ligger og slår mave det meste af dagen. Når de fordøjer, får de så meget gas i maven, at maveskindet bliver spilet ud, som var de gravide. Næseaber kan faktisk ikke tåle at spise modne frugter. Det ville give dem så meget luft i maven, at de ville kunne dø af det.

Trusler

Næseaben er truet, fordi skovene, hvor den lever, bliver fældet.