Moskusoksen – en stærk slagsbror!

Hvor meget vejer den? Hanner op til 400 kg; hunner op til 275 kg.

Hvad lever den af? Græs, blade, småbuske, mosser og laver.

Hvor længe er hunnen drægtig (gravid)?
Omkring 8 måneder.

Hvor mange unger får den? 1 ad gangen.

Hvor længe lever den? Op til 25 år i fangenskab.

Moskusoksen

Verdens mest hårdføre hovdyr

Moskusoksen er verdens mest hårdføre hovdyr og findes længere nordpå end nogen anden stor planteæder. Den lever naturligt i det nordlige Grønland, Canada og Alaska og er desuden introduceret i Sibirien og Skandinavien. Her kan dyret overleve vintertemperaturer på minus 60 grader, lade sig nøje med bittesmå, seje vækster, som den skraber fri af sneen med hovene, og æde sne i stedet for at drikke.

Pels ti gange varmere end fåreuld
Moskusoksen er i virkeligheden slet ikke en rigtig okse. Den er nærmere beslægtet med geder og får. Som får har den en tyk uld, men moskusoksens pels er ti gange varmere end fåreuld. Derfor kan den holde varmen i kulden.

Den tykke pels er så god til at isolere, at den faktisk giver moskusoksen et pudsigt problem. Når den løber, kan den ikke slippe af med varmen, og risikerer at overophede og kollapse. Det ville svare til, at vi skulle dyrke sport i en dynejakke. Af den grund slipper moskusokser, der forsøger at løbe fra rovdyr som ulve og bjørne, sjældent væk. I stedet må de forsvare sig på en anden måde.

Danner forsvarsmur mod fjender

Når en flok moskusokser angribes af ulve, danner de voksne en ring rundt om ungerne. De stiller sig side om side med sænkede hoveder og danner en uigennemtrængelig forsvarsmur af spidse horn. Hvis en ulv ikke passer på, kan den sagtens blive stanget ihjel af en moskusokse.

Hannerne kan slå hinanden ud
I parringstiden slås hannerne om hunnerne, og de stærkeste hanner tilkæmper sig haremmer med flere hunner. Tit nøjes hannerne med at cirkle om hinanden og se hinanden an, når de skal afgøre styrkeforholdet, men ligeværdige hanner kan kaste sig ud i voldsomme slåskampe. Når hanner stanger, går de omkring 50 meter fra hinanden og drøner så sammen for fuld kraft, mens de brøler som løver. Sammenstødet svarer til at køre ind i en mur med 70-80 kilometer i timen. Hannernes pandebrask er kraftigt forstærket – den kan være op til 20 cm tyk – og i fangenskab har man set en han stange en telefonpæl til pindebrænde. Så der er ikke noget at sige til, at hanner, der slås, nogle gange kan knockoute hinanden.

Trusler
Er tidligere blevet udryddet i mange områder pga. jagt og klimaændringer, men man har haft held til at introducere den, bl.a. i Vestgrønland, og i dag regnes moskusoksen ikke for en truet art.

Moskusoksen