MOSKUSOKSE

En stærk slagsbror

Hvad vejer den? Hannen vejer op til 400 kilo, hunnen op til 275 kilo.

Hvad lever den af? Græs, blade, småbuske, mosser og laver.

Hvor længe er hunnen drægtig? Omkring otte måneder.

Er moskusoksen truet? Nej.

Verdens mest hårdføre hovdyr

Moskusoksen er verdens mest hårdføre hovdyr og findes længere nordpå end nogen anden stor planteæder. Den lever naturligt i det nordlige Grønland, Canada og Alaska og er desuden introduceret i Sibirien og Skandinavien. Her kan dyret overleve vintertemperaturer på minus 60 grader, lade sig nøje med bittesmå, seje vækster, som den skraber fri af sneen med hovene, og med at æde sne i stedet for at drikke.

Den tykke pels er så god til at isolere, at den faktisk giver moskusoksen et pudsigt problem. Når den løber, kan den ikke slippe af med varmen og risikerer at overophede og kollapse. Af den grund slipper moskusokser, der forsøger at løbe fra rovdyr som ulve og bjørne, sjældent væk. I stedet må de forsvare sig på en anden måde.

 

Danner forsvarsmur mod fjender

Når en flok moskusokser angribes af ulve, danner de voksne en ring rundt om ungerne. De stiller sig side om side med sænkede hoveder og danner en uigennemtrængelig forsvarsmur af spidse horn. Hvis en ulv ikke passer på, kan den sagtens blive stanget ihjel af en moskusokse.

I parringstiden slås hannerne om hunnerne, og de stærkeste hanner tilkæmper sig haremmer med flere hunner. Tit nøjes hannerne med at cirkle om hinanden og se hinanden an, når de skal afgøre styrkeforholdet, men ligeværdige hanner kan kaste sig ud i voldsomme slåskampe. Når hanner stanger, går de omkring 50 meter fra hinanden og drøner så sammen for fuld kraft, mens de brøler som løver. Sammenstødet svarer til at køre ind i en mur med 70 til 80 kilometer i timen.