Læderskildpadden – goplernes værste mareridt

Hvor længe lever den? Op til 200 år

Hvor meget vejer den? Op til 700 kg

Hvor stor er den? Kan blive op til 2,5 meter lang

Hvor lever den? I Stillehavet, Atlanterhavet og Det Indiske Ocean

Hvor mange æg lægger den? Normalt 80-90 æg, som er på størrelse med bordtennis bolde

læderskildpadden

Det fjerde største krybdyr

Læderskildpadden hører til de vekselvarme dyr. Det betyder, at dens kropstemperatur reguleres efter omgivelsernes temperatur. Fordi læderskildpadden er så stor, faktisk den største af alle havskildpadder, kan den bedre holde på varmen, når den befinder sig i koldere farvande. I modsætning til andre havskildpadder opholder den sig i forholdsvist koldt og dybere vand, og er desuden en helt formidabel dykker! Den kan dykke ned til 400 m – måske helt ned til 1.000 m, og holde vejret op til en halv time.

Nemt byttedyr
Læderskildpadden er tilpasset livet i vandet, og har derfor svært ved at bevæge sig på land. Det er også grunden til, at den gennem tiden har været et nemt bytte for skildpadde-fangere, når hunnerne i yngletiden kravler op på stranden for at lægge æg. Når æggene har ligget begravet i det varme sand i nogle uger, klækker de, og så vil de små skildpaddeunger myldre ned til havet med det samme. Ikke alle unger er dog lige heldige, fordi selv om de søger ned til havet om natten, ender mange af dem i maven på måger og rovfugle.

Et læderagtigt skjold

Havskildpadden er opkaldt efter sit læderagtige skjold. I modsætning til andre havskildpadder, der har et betydeligt hårdere skjold, har læderskildpadden nemlig et blødere og mere læderlignende sort skjold.

Hjælper med at opretholde fiskebestanden
Læderskildpadden spiser søstjerner, blæksprutter, krebsdyr, snegle, og fisk – men livretten er i virkeligheden gopler. På bare tre timer kan en læderskildpadde spise op mod 70 gopler af arten rød brandmand, der kan blive 1 meter i diameter. At læderskildpadden spiser en hel masse gopler spiller en vigtig rolle for fiskebestanden i havet, da goplerne blandt andet lever af at spise fiskelarver.

Trusler
Havskildpadder har været meget eftertragtet for deres velsmagende kød, og skjoldet, som kan bruges til dekorationer eller skåle. Det gælder også for læderskildpadden, og man har tidligere været bange for, at den helt ville uddø på grund af den store rovdrift.

læderskildpadden