Komodovaran – en kæmpeøgle

Hvor meget vejer den? Op til 70 kg.

Hvor lang bliver den?
Op til 310 cm.

Hvor lever den
?
På et par små vulkanske øer i Indonesien (Asien), blandt andet Komodo-øen.

Hvor mange æg lægger hunnen
?
20-30 per kuld.

Hvad store er ungerne, når de bliver født
?
40 cm.

Hvor gammel bliver den
?
Den kan blive over 30 år.

Komodovaran

Komododragen

Komodovaranen, eller ’komododragen’, som den også kaldes, er verdens største øgle. Den kan blive over 3 meter lang og veje næsten lige så meget som en voksen mand. Den er også verdens farligste øgle Den er nemlig den eneste øgle, der kan slå store dyr og mennesker ihjel.

Kæmpeøglen lever især af ådsler (døde dyr), men den kan også selv jage byttedyr såsom geder, hjorte og endda heste og vandbøfler, der vejer mange gange mere end den selv. Mellemstore dyr såsom hjorte nedlægger varanen ved at feje benene væk under dem med en hård tackling. Men de allerstørste dyr kan komodovaranen ikke overmande på normal vis, så til dem bruger den et ekstra våben.

Giftigt bid
Komodovaranen har et giftigt bid! Det er så kraftigt og giftfuldt et bid, at det kan dræbe både mennesker og dyr. Kæmpeøglen bider sit bytte én enkelt gang og tilfører dermed sit bytte en slags nervegift, der langsomt dræber byttet, der enten dør af forgiftningen eller af blodtab.

Øglen finder frem til byttet ved hjælp af sin fantastiske lugtesans. Den kan lugte et dødt dyr på fire kilometers afstand. Som en slange lugter den ved hjælp af sin lange, gule spaltede tunge, som den hele tiden spiller med.

Stor appetit

Komodovaranen er en værre grovæder. Den kan æde, hvad der svarer til 300 bøffer i ét måltid! Varanen har lange, krumme og savtakkede tænder, og i modsætning til en krokodille, kan den nemt tygge igennem skind og kød. Intet går til spilde, når en komodovaran går til bords. Den sluger også indvoldene, huden, knoglerne og hovene. Som en anden drage lever komodovaranen i huler.

Hvem er komodovaranens værste fjende?
Store komodovaraner er kannibaler og æder gerne de små varaner. Derfor lever de små komodovaraner oppe i træerne til de er otte måneder gamle – her kan de være i sikkerhed for de store, der ikke kan klatre.

Trusler
Den store øgle er først og fremmest truet, fordi den er sjælden. Den lever kun på ganske få øer i Indonesien, og man mener, at der blot er omkring 6000 tilbage. Komodovaranen har tidligere været jaget, men er nu fredet. Nogle gange bliver den slået ihjel med gift af lokale, fordi den kan finde på at stjæle deres høns.

Komodovaran