Koala – kræsent pungdyr

Hvor meget vejer den? Hunnen 6-11 kg og hannen 8-14 kg.

Hvor lever den? Eukalyptus-skovene i det østlige Australien.

Hvor længe er hunnen drægtig (gravid)
?
Lidt over en måned.

Hvor mange unger får den
?
1 ad gangen.

Hvor længe lever den
?
Op til 20 år.

Koala

Koalabamsen

Koalaen er et pungdyr, der lever i Australien. Pungdyr føder deres unger som andre pattedyr og ikke nede i pungen, som nogen tror. Men ungen bæres rundt i morens pung, hvor den er godt beskyttet. I modsætning til kænguruen vender koalaens pung nedad, så moren skal sørge for at holde den godt snøret til, så ungen ikke skvatter ud.

Koalaungen er kun 2 centimeter lang, når den bliver født. Samme størrelse som en humlebi. Den bliver i pungen til den er et halvt år gammel, og der ikke længere er plads til den. Ungen flytter først hjemmefra, når den er 2 år, og moren får sin næste unge.

Kræsent dyr
Koalaen er et af verdens allermest kræsne dyr. Den spiser kun én eneste ting: blade fra eukalyptustræer. Det kan man godt lugte på den: koalaen lugter som et kæmpe eukalyptusbolsje. Eukalyptusbladene er fulde af plantegifte, som er livsfarlige for andre dyr. Men koalaen har en hårdfør mave, der kan klare giften. Til gengæld giver plantegiften koalaen skrumpehjerne. Dens hjerne ligner nærmest to tørre valnødder, noget man ikke kender fra andre dyr. Det er muligvis derfor, at koalaen altid er så sløv. Den sover nemlig det meste af tiden.

Foretrækker at være alene

Koalaen holder sig ofte til en lille klump eukalyptustræer det meste af livet – her finder den nok blade at spise. De voksne er normalt ikke særligt selskabelige og foretrækker at have deres træer for sig selv. Hannerne afmærker deres træer ved at smøre barken med deres duft – det gør de ved at gnubbe barken med en kirtel, der sidder på deres bryst. Selv et år efter, at en hankoala er død, sidder hans duft stadig i hans træer, og det får andre hanner til at holde sig væk.

Hvor mange tommelfingre har koalaen?
To på hver hånd: pegefingeren fungerer også som tommeltot. Det giver koalaen et ekstra godt greb på grenene, når den klatrer.

Trusler
Koalaen er blevet jaget for sin pels, og i starten af 1900-tallet blev den næsten udryddet. I dag regnes den ikke for specielt truet, men den lider under, at dens eukalyptusskove fældes.

Koala