KLIMA

Du har sikkert hørt meget om klimaet – både derhjemme og i skolen. Måske taler du også med dine venner om det? I dag er især klimaforandringer noget, mange er bekymret for. Men det er samtidig et meget stort og svært emne. Læs med her, og få indblik i, hvad det handler om – og hvad du selv kan gøre.  

Når vi taler om ’klimaet’, så dækker det ord over de naturlige betingelser, som dyr, natur og mennesker skal tilpasse sig. For eksempel er isbjørnen vant til at bo i et koldt klima, hvor der er sne og is. Samtidig er løven bedre i det varme klima i Afrika.

Når klimaet forandrer sig, kan det vende op og ned på klimaet på dyrenes levesteder og noget tyder på, at det går så stærkt, at dyrene har svært ved at nå at tilpasse sig.

HVORFOR FORANDRER KLIMAET SIG?

Klimaforandringerne sker på grund af ’den globale opvarmning’. Global opvarmning betyder, at der bliver varmere på jorden på globalt plan. Det er en enormt indviklet proces, men her er lidt om, hvordan det sker:

Rundt om jorden er der et tykt lag af flere forskellige gasarter, der ligger som en dyne rundt om jorden. Dette lag kalder vi for atmosfæren. Atmosfæren er rigtig god, fordi den sørger for at holde ilt inde, så vi kan trække vejret, og samtidig holder den mange af solens skadelige stråler ude.

Men når vi for eksempel brænder kul og olie af, så tilføjer vi mange flere gasser til atmosfæren, end den har brug for, og derfor holder den på varmen – og temperaturen stiger.

Kort sagt: klimaforandringer sker som konsekvens af den globale opvarmning. Den måde vi mennesker lever og forbruger på er med til at øge den globale opvarmning. Når vi fx brænder kul og olie af, så frigiver det en masse CO2 og det er netop kul og olie, som vi i mange år har brugt til at skabe energi. Heldigvis vinder mere rene energikilder, som sol-og vindenergi, frem.

HVAD GØR KLIMAFORANDRINGER?

Når temperaturen stiger, og kloden bliver varmere, så kan sommeren vare længere og være varmere. En konkret konsekvens af klimaforandringer ser vi på Grønland, hvor isen smelter på grund af de høje temperaturer. Isbjørnen bruger isen, når den skal fange fisk og sæler, så når isen forsvinder har den svært ved at finde føde. Derfor er der flere og flere isbjørne, som søger ind til byer, hvor der bor mennesker, for at spise noget af deres mad. Det er farligt, både for dyr og mennesker.

Når isen smelter, bliver det til vand. Det vand forsvinder ud i verdens oceaner, og så stiger vandstanden. Det kan føre til oversvømmelser i byer, der ligger tæt på kyster. Når jordens temperatur stiger, vil vi også se flere ekstreme vejrsituationer, såsom hedebølger, oversvømmelser og orkaner. Derfor er der mange gode grunde til at bremse klimaforandringerne.

HVEM SKAL GØRE NOGET?

Der er mange forskellige mennesker og organisationer, der skal arbejde sammen for at bremse klimaforandringerne.
Her er nogle af dem.

Politikerne.
Politikerne er de folkevalgte beslutningstagere, der er ansvarlige for at lave regler og love. Det gælder også på klimaområdet. I 2015 skrev alle verdens ledere under på, at de globale temperaturstigninger skal holdes under to grader celsius. Den aftale bliver også kaldt Paris-aftalen. Det er politikernes opgave at sørge for, at de forskellige lande lever op til den aftale.

Virksomheder.
Virksomheder spiller også en stor rolle i at bremse klimaforandringer. De skal blive bedre til at producere deres produkter på en bæredygtig og klimavenlig måde og sørge for at lave bæredygtige produkter til os, der køber dem.

Personer.
Der er mange ting, du og jeg kan gøre for at mindske vores CO2-aftryk på kloden. Vi kan for eksempel:

· spise mere klimavenligt. Det kunne være at spise flere grøntsager og mindre kød. Vi kan også spise flere fødevarer, der er produceret i Danmark, så det ikke er blevet transporteret langt med fly og lastbiler.

· begrænse vores rejser med fly, da fly udleder virkelig meget CO2. Og så kan vi tage cyklen i skole – den udleder nul CO2.

Tag en snak med dine forældre om, hvad I som familie kan gøre for at leve mere klimavenligt.
Du kan finde en masse gode råd på nettet.

WWF.
WWF Verdensnaturfonden er en organisation, der kæmper for klodens vilde dyr og natur. Vi arbejder både med at presse politikerne til at holde, hvad de lover, og hjælper virksomheder med at blive endnu mere bæredygtige i fremtiden. Samtidig samler vi også penge ind, som vi bruger på projekter ude i verdenen, så vi kan redde så mange vilde dyr som muligt.