Kejserpingvin – tyksak nær Sydpolen

Hvor meget vejer den? 25-40 kg.

Hvor lever den? Antarktis.

Hvor mange æg lægger hunnen? 1 ad gangen.

Hvor længe lever den?
Op til 20 år.

I kjole og hvidt

Den tykke kejserpingvin er verdens største pingvin. Den kan veje 40 kg og blive 1,20 meter høj. Grunden til, at den er så tyk er, at den lever på et af de koldeste steder i verden: Isen på Antarktis nær Jordens sydligste punkt, Sydpolen. Som en sæl har den et tykt lag spæk (fedt) under huden, så den kan holde varmen. Desuden er dens fjerdragt (pingvinen er jo en fugl) lige så tæt og varm som pelsen på en sæl.

Flyver under vandet
Kejserpingvinens rette element er havet. Den kan svømme over 1000 kilometer på en enkelt fisketur og flyver med sine vinger som en torpedo gennem vandet. Den er en fantastisk dykker: den kan være nede i 20 minutter ad gangen og nå helt ned på 600 meters dybde. Kejserpingvinen lever af det samme som blåhvalen: lyskrebs. Lyskrebs er små rejelignende dyr, og dem er der masser af i havet omkring Antarktis. Kejserpingvinen har dog også fisk og blæksprutter på spisekortet.

Yngler på isen

Ud på sommeren går kejserpingvinerne i land og laver en stor koloni på isen. Her danner hunnerne og hannerne par og parrer sig. Når der er gået to måneder, lægger hunnen et enkelt æg. Faren overtager straks ægget. Han lægger det oven på sine fødder og lægger sin store tykke mave ud over ægget som en dyne, så det ikke fryser til is. Så tager moren af sted for at fiske og hente mad til ungen. I mellemtiden er det blevet vinter, og havet er frosset til, så moren skal nogle gange vralte over 100 kilometer for at komme ud til det åbne vand.

Fædrene står alene tilbage de næste par måneder. Om vinteren hærger snestormene, og temperaturen kan falde til minus 60 grader. Når moren kommer tilbage overtager hun ungen, og så er det farens tur til at vandre de mange kilometer op isen ud til havet. Der er nu gået fire måneder siden, at de stakkels fædre fik noget at spise, og de er skind og ben.

Når ungerne er et halvt år gamle, vandrer de sammen med forældrene ud til havet. Her hopper de i vandet og forlader forældrene. De vender ikke tilbage til deres koloni før flere år senere, når de selv skal til at yngle.

Hvordan tiltrækker en kejserpingvin en mage?
Hannerne står på stedet og danser på stive ben og trutter højlydt. Hunnerne går rundt mellem de dansende hanner og ser, hvem de bedst kan lide.

Trusler
Kejserpingvinen regnes ikke for truet.