Kappebavian – kendt for sin røde numse

Hvor lever den? Afrika

Hvor længe er hunnen drægtig (gravid)? Ca. 170 dage

Hvor meget vejer den? 20-40 kg

Hvor længe lever den? 25-30 år

Kappebavian

Et flokdyr der hjælper hinanden

Kappebavianen er et meget socialt dyr. De bruger meget tid på at rense hinandens pels. Det er ofte den svageste i flokken, der står for rensningen af pelsen, men til gengæld for den beskyttelse. Kappebavianerne lever i familie-flokke, hvor der er en han, seks til otte hunner og deres unger. Ud over den lille flok, kan famille-flokkene samles i større grupper på op til 50 aber. Og det er en fordel for dem om natten, for det er på det tidspunkt, hvor deres værste fjende, leoparden, går på jagt. Den store flok af bavianer hjælper hinanden med at advare de andre om, at en leopard er på vej.

Den røde bagdel
Bavianen er kendt for sin røde numse. Hvis hunnen er klar til parring, vil hun præsentere sig for hannen, ved at vende den røde numse mod ham og tage halen til siden.

En speciel rangorden
Kappebavianerne lever i rangorden. Det vil sige at den øverste han bavian er ham, der ”bestemmer” i flokken, og sørger for, der er ro og orden i gruppen. Når en unge bliver født, får den automatisk samme status i flokken som moderen har. Så hvis moderen har en høj status i flokken, vil ungen også få en høj status.