Kænguru – den hoppende barnepige

Kænguru

Den australske længdespringer

Kænguruen er blevet et af symbolerne på Australiens fantastiske natur og enorme græssletter. Kænguruen har lidt samme kropsbygning som den store dinosaur, Tyranosaurus rex, med sine små arme, store fødder og lange hale. Den har også et nærmest hjorte-lignende hoved. Modsat den store frygtindgydende og kødædende dinosaur, så er de fleste kænguruer derimod ret så fredelige, og de lever af græs og buske.

Når kænguruen skal skynde sig, hopper den af sted på en måde som er meget energibesparende. De muskuløse bagben virker som fjedre, og den tykke hale som en slags styrestang. Den største af kænguruerne kan bevæge sig med en hastighed på op til 50-60 km/t.

Der findes omkring 60 forskellige arter af kænguruer, men siden europæerne kom til Australien, er seks arter helt udryddet, og 11 arter er truede. Den største af arterne er rød kæmpe-kænguru. Den har en længde (uden hale) på 1,5 meter. Den mindste af arterne bliver kun omkring 25 cm. Kæmpe-kænguruen anser man for at være et skadedyr i Australien. Den jages for kødets og skindets skyld.

En rigtig hønemor

Kænguruer har en meget speciel måde at opdrage deres unger på. Kænguruen er som bekendt et pungdyr, og den har faktisk en pung lige midt på maven. I modsætning til næsten alle andre pattedyr føder pungdyrene deres unger i en tilstand, der ligner et lille foster. Når kænguru-ungen bliver født, er den ikke større end det yderste led på lillefingeren. Via et duftspor finder den selv vej fra fødselsgangen hen over moderens pels for at nå dievorten i pungen. Her bider den sig godt fast . Den bliver i pungen, indtil den er nogle måneder gammel. I den første periode uden for pungen bliver ungen tæt på moderen. Ind imellem hopper den ind i pungen igen for at spise og hvile sig.

Når en kænguru-mor har født sin unge er den klar til at blive gravid med det samme. Det nye foster ligger i en slags dvale, indtil den første unge begynder at forlade pungen. Når den første kænguru-unge er klar til at flytte ud af pungen, så aktiveres det nye foster, og kænguru-mor bliver gravid igen.

Vidste du, at en kænguru kan springe hele 10 meter frem?

Kænguru