Kæmpemyresluger – med den længste spaghettitunge!

Hvor meget vejer den? 25-45 kg.

Hvor lever den? Syd- og Mellemamerikas savanner og tropeskove.

Hvor længe er hunnen drægtig (gravid)? Lidt over et halvt år.

Hvor længe lever den? Op til 25 år i fangenskab.

Kæmpemyresluger

Tunge så lang som tre spagettier

Kæmpemyreslugeren, der kan blive over to meter lang, lever af myrer og termitter. Den kan æde 30.000 af disse insekter hver dag – det bliver til over 10 millioner om året. Dens mund er lavet om til et slags sugerør, og den kan slet ikke åbne munden – den har ikke engang tænder. Til gengæld har den en lang, spagettiformet tunge, som den kan stikke hele 60 cm ud af munden og langt ind i gangene af myrernes og termitternes reder.

Dødens knus
Især termitboer kan være hårde, men kæmpemyreslugeren er udstyret med nogle af verdens største kløer på forbenene, og med dem kan den bryde ind i selv betonhårde insektreder. De skarpe, dåseåbnerformede kløer kan også bruges til at forsvare sig med. Hvis en kæmpemyresluger bliver angrebet, stiller den sig op på bagbenene og fægter vildt med sine våben. Den fægter nærmest i blinde, for med sine bittesmå øjne er den meget svagtsynet, men rammer den, kan den give alvorlige snitsår. Endnu værre går det, hvis kæmpemyreslugeren får fat på modstanderen. Så klemmer den til af alle kræfter, og den er så stærk, at den kan omfavne en jaguar ihjel.

Bruger halen som tæppe

Kæmpemyreslugeren har en lavere temperatur end de fleste andre pattedyr (inklusiv os mennesker). For at holde varmen, når den sover, ruller den sig sammen og dækker sig til med halen, som var det et tæppe. Den mærkelige, langhårede hale har også en anden vigtig rolle. Den gør, at kæmpemyreslugeren kan holde balancen. Hvis man barberer halen, vakler myreslugeren nemlig rundt, som om den var fuld.

Ungen rider på moren
Kæmpemyreslugeren får kun én unge ad gangen. Ungen rider på morens ryg, til den er næsten lige så stor som hende.

Trusler
Kæmpemyreslugeren bliver ikke jaget for sit skind eller kød, så den største trussel imod den er, at dens levesteder bliver ødelagt; bl.a. at savannerne laves om til landbrugsområder. Desuden rammes myreslugeren i savanneområder af de brande, de lokale årligt tænder for at skabe åbne græsområder til deres kvæg.

Kæmpemyresluger