Japansk makak – sneabe i karbad

Hvor meget vejer den? Hunner 8-13 kg og hanner 12-15 kg.

Hvor lever den? Japan.

Hvad æder den
?
Frugt, frø, blomster, blade, svampe, knopper og bark.

Hvor længe er den drægtig (gravid)
?
5,5-6 måneder.

Hvor mange unger får den
?
1 af gangen.

Hvor længe lever den
?
Op til 30 år.

Japansk makak

Invaderer japanernes spabade

Den japanske makak lever i koldere områder end nogen anden abe i verden. Den lever i Japans forfrosne bjerge, hvor der om vinteren kan ligge over en meter sne. Aben har en tyk vinterpels, så den kan overleve kulden. Men for lidt over 40 år siden fandt den på en helt ny og højst usædvanlig måde at få varmen på.

Rundt om Japans vulkaner findes der nogle varme kilder. Ved et tilfælde fandt en ung hun ud af, at det var ganske dejligt at sidde i det varme vand, og hun begyndte at bruge disse naturlige karbade. Det blev til en hel mode, der spredte sig til alle de andre aber. I dag er det en fast del af de japanske makakers hverdag at hænge ud i de varme kilder om vinteren, ligesom mennesker går i sauna.

Visse steder, hvor der ikke er naturlige varme kilder, har aberne invaderet japanernes spabade. Det har fået japanerne til at bygge kunstige spabade specielt til makakerne.

Vasker maden

På en ø i det sydlige Japan har de japanske makaker også for nyligt lært at vaske maden. Hvis man lægger kartofler på stranden til dem, skyller de sandet af kartoflerne, inden de spiser. De foretrækker at rense kartoflerne i havvand frem for ferskvand – som os mennesker kan de åbenbart godt lide salt på kartoflerne. Makakerne svømmer desuden udmærket og kan dykke efter skaldyr.

Gode fædre
De japanske makaker lever i flokke på 20-30 medlemmer. Hver flok ledes af én stor han, men hunnerne parrer sig med alle hannerne i flokken. I modsætning til hos bavianerne hjælper hannerne til med ungerne: de bærer rundt på dem, pudser deres pels, fodrer dem og omfavner dem for at holde dem varme.

Hvordan kan man se, at en hun er parat til at blive parret?
Når en hun kommer i brunst, svulmer hendes numse op til dobbelt størrelse og bliver ildrød.

Trusler
Den største trussel mod de japanske makaker er, at skoven de lever i, bliver fældet. Hvert år er der også adskillige tusinde af aberne, der bliver skudt eller fanget, fordi de kan ødelægge bøndernes marker og afgrøder.

Japansk makak