Isbjørnen – verdens største landrovdyr

Hvor meget vejer den? Hunnen 150-300 kg og hannen normalt 350-800 kg.

Hvor længe er hunnen drægtig (gravid)? 6,5-8,5 måned.

Hvad vejer ungen, når den fødes
?
Ca. 600 gram.

Hvor gammel bliver den
?
Op til 30 år i naturen og 45 år i fangenskab

Isbjørn

Isbjørn på Nordpolen

Isbjørnen er verdens største landrovdyr. Den største isbjørn, man nogensinde har skudt, vejede 1002 kilo – det er ligeså meget som et sort næsehorn. En isbjørn, der står op på bagbenene, kan være over tre meter høj.

Den hvide bjørn lever i de forfrosne polare områder hele vejen rundt om Nordpolen. Faktisk har man fundet fodspor fra en isbjørn, der havde vandret lige hen over selve Nordpolen. Bjørnen kan vandre 4000 kilometer om året ud over havisen.

Jager sæler
Isbjørnen lever især af sæler. Den kan lugte en sæl på mange kilometers afstand. Tit finder den sælernes åndehuller. Det er de huller i isen, som sælerne bruger, når de en gang imellem skal trække vejret. Her kan isbjørnen ligge i mange timer og vente på, at maden skal stikke hovedet op af vandet.

Det første en isbjørn æder på en sæl er spækket, det tykke lag fedt under huden. En stor isbjørn kan sætte 100 kilo fedt til livs i ét måltid. På den måde kan isbjørnen selv blive tyk og rund, så den bedre kan holde varmen i isørkenen. En hunisbjørn, der skal til at have unger, tager 180 kilo fedt på!

Føder unger i snehule

Hunnen føder om vinteren i en snehule. Hun får 1-4 unger, som er bittesmå, blinde og nøgne. Men de små skravl vokser hurtigt, for isbjørnemælk er ti gange federe end komælk. Om foråret kommer moren frem fra snehulen med sine unger og tager dem med ud på isen. Når de skal igennem dyb sne eller over vand, kan ungerne ride på morens ryg.

Hvor langt kan en isbjørn svømme?
Med sine brede poter, der egentlig er beregnet til snesko, svømmer isbjørnen godt. Dens tykke fedtlag og vandtætte pels gør, at den ikke fryser ihjel i det iskolde vand.

Trusler
Isbjørnen er blevet jaget for sit kød og sin pels. Den største trussel skyldes dog klimaændringerne – fordi jorden bliver varmere, smelter isen, og isbjørnen afhænger af is for at kunne jage sæler. Uden is kan isbjørnen sulte ihjel.

Isbjørn