ISBJØRN

Verdens største landrovdyr

Hvad vejer den? Hunnen vejer 150 til 300 kilo, hannen normalt 350 til 800 kilo.

Hvad vejer ungen, når den fødes? Cirka 600 gram.

Hvor gammel bliver den? Op til 30 år i naturen.

Isbjørn på Nordpolen

Isbjørnen er verdens største landrovdyr. En isbjørn, der står op på bagbenene, kan være over tre meter høj. Den hvide bjørn lever i de tilfrosne polarområder. Bjørnen kan vandre 4.000 kilometer om året ud over havisen.

Den jager sæler

Isbjørnen lever især af sæler. Tit finder den sælernes åndehuller. Det er de huller i isen, som sælerne bruger, når de en gang imellem skal trække vejret. Her kan isbjørnen ligge i mange timer og vente på, at maden skal stikke hovedet op af vandet.

Det første, en isbjørn æder på en sæl, er spækket, det tykke lag fedt under huden. En stor isbjørn kan spise 100 kilo fedt i ét måltid. På den måde kan isbjørnen selv blive tyk, så den bedre kan holde varmen i det iskolde vejr. En hunisbjørn, der skal til at have unger, tager 180 kilo fedt på!

Føder unger i snehule

Hunnen føder om vinteren i en snehule. Den får én til fire unger, som er bittesmå, blinde og nøgne. Men de små skravl vokser hurtigt, for isbjørnemælk er 10 gange federe end komælk. Om foråret kommer moren frem fra snehulen med sine unger og tager dem med ud på isen. Når de skal gennem dyb sne eller over vand, kan ungerne ride på morens ryg. Med sine brede poter, der egentlig virker som snesko, svømmer isbjørnen godt. Dens tykke fedtlag og vandtætte pels gør, at den ikke fryser ihjel i det iskolde vand.

Trusler

Isbjørnen er blevet jaget for sit kød og sin pels. Den største trussel skyldes dog klimaforandringerne – fordi jorden bliver varmere, smelter isen, og isbjørnen har brug for isen for at kunne jage sæler. Uden is kan isbjørnen sulte ihjel.