Hyænen – savannens grinende ådselædere

Hvor meget vejer den? Op til 80 kilo

Hvor lever denAfrika, Asien og Mellemøsten

Hvor længe er hunnen drægtig (gravid)
?
Lidt over 3 måneder

Hvor længe lever den
?
 Ca. 20 år

Hyæne

Hunnerne bestemmer

Hyæner er måske bedst kendt fra tegnefilmen Løvernes Konge, men det er faktisk en af de mest aggressive rovdyr syd for Sahara.

Der findes tre forskellige arter af hyæner – den plettede hyæne, den stribede hyæne og den brune hyæne, hvor den plettede er den største.

Hyæner minder lidt om store hunde og modsat mange andre rovdyr, så er det faktisk hunnen, der dominerer. Hunnerne kan blive op til 90 centimeter i skulderhøjde og veje hele 80 kg. Hyænerne er flokdyr, og her er det hunnerne, der bestemmer. En hyæneflok kan rumme helt op til 50 voksne dyr. Faktisk er den plettede hyæne et af de mest almindelige rovdyr i de uforstyrrede savanneområder i Afrika.

Den plettede hyæne er gravid i lidt over tre måneder, og hyæner føder normalt kun 1-2 unger af gangen.

Den altædende dræber

Hyæner jager både enkeltvis og i grupper, men de æder også efterladte ådsler fra andre rovdyr. De  er ligefrem kendte for at æde alt på deres byttedyr, og når de f.eks. har nedlagt en gazelle eller en zebra er der ofte kun maveindholdet tilbage, når hyænerne er færdige med at spise. Selv knoglestykker på op til 9 cm bliver slugt og fordøjet i løbet af få timer. Visse steder i Afrika lader man ligefrem hyæner æde affald fra byerne, og hyæner udfylder en vigtig plads i naturen ved at æde de rester af byttedyr, der levnes af f.eks. løverne.

Vidste du, at ordet ’hyæne’ er afledt af hys, som betyder svin pga. dyrets rygbørster?

Hyæne