Havleguanen – det er ren Godzilla!

Hvor meget vejer den? Op til 12,5 kg.

Hvor lang er den? Op til 150 cm

Hvor mange æg lægger den? 1-4 ad gangen.

Hvor længe er æggene om at udvikle sig? 3-4 måneder

Drage på vulkanske øer

Havleguanen lever på kysterne af Galapagos, en øde, vulkansk øgruppe, der ligger på Ækvator i Stillehavet 1000 km fra Sydamerikas kyst. Med sit dragelignende udseende har den inspireret skaberne af monsterfilmene Godzilla og Alien 4. Visse steder på Galapagos kan der ligge flere tusinde havleguaner for hver kilometer kystlinje. Havleguanen er den eneste øgle i verden, der lever af havet. Hver dag risikerer den både at blive stegt ihjel og fryse ihjel, alt sammen blot for en bid alger.

Solbad på lavaklipper
Algerne, havleguanen lever af, vokser på kystklipperne. Når øglerne æder, må de klamre sig til underlaget for ikke at blive skyllet ud i havet af bølgerne, der slår ind over klipperne hele tiden. For bedre at kunne holde fast har havleguanen ekstremt lange kløer. Havet rundt om Galapagosøerne er overraskende koldt, og fordi havleguanerne er koldblodede krybdyr, der ikke kan varme sig selv op, bliver de lidt efter lidt afkølet af bølgerne. For ikke at dø af kulde må de tage solbad, men det er heller ikke helt ufarligt. Tropesolen bager så kraftigt på Galapagos, at de sorte lavaklipper, som havleguanerne sidder på, kan blive varmet op til omkring 60 grader. Så havleguanerne risikerer også at blive grillet til døde.

Dykkerøgle

De store hanner lever livet endnu farligere end de andre. De starter dagen med at tage flere timers solbad, til de er lige ved at overophede. Så springer de i vandet og svømmer til havs, og et stykke ude begynder de at dykke. De skal ned til de rige undersøiske algemarker, og som sæler kan de være neddykket i op til en halv time ad gangen. Solbaderiet gør, at de kan overleve længere i det kolde havvand, men alligevel mister de hurtigt varmen. Hvis ikke de når tilbage i land i tide, stivner deres muskler af kulde, og så drukner de.

Skyer ud af næsen
Når havleguanen ligger og fordøjer sit måltid, står der skyer ud af næsen på den, som på en lille drage. Den får nemlig en masse saltvand med ind, når den græsser alger, og for at slippe af med al saltet nyser den det ud gennem næsen. Noget af saltet lander oven på hovedet af leguanen og danner en hvid paryk.

Øgle på heftig slankekur
Når der er fødemangel på Galapagos, og havleguanen sulter, nøjes den ikke med at blive tyndere. Den bliver også kortere! Det lader til, at den tærer på sine ryghvirvler, så de bliver forkortet. Når der er nok føde igen, vokser øglen tilbage til fuld længde. Så i løbet af sit lange liv – en havleguan kan blive 50 år gammel – kan den skrumpe og blive længere igen adskillige gange. Man kender ingen andre dyr, der går på så heftig en slankekur.

Trusler
Havleguanen regnes ikke for truet.