GYLDEN LØVEABE

Aben, der altid har en tvilling

Hvad vejer den? 380 til 700 gram.

Hvor lever den? I regnskovsområder i Brasilien i Sydamerika.

Hvor mange unger får den? Typisk tvillinger.

Kun familien dur

Løveaber er territoriale dyr. Det betyder, at de jager alle artsfæller fra en anden familie væk fra det område, hvor de selv holder til. Den enkelte familieflok består af et ynglepar og en samlet flok på fire til 11 individer. Hunnen er den mest aggressive. Naturen har dog indrettet det sådan, at slagsmål ofte undgås. Det vil sige, at både hannen og hunnen sætter duftmærker på grene og stammer. På den måde signalerer de helt enkelt: “Her bor vi – hold dig væk!” En anden måde, de sender signaler på, er ved at skrige. De kan skrige højere end det menneskelige øre kan opfatte.

I naturen ser man, hvordan moren bærer rundt på sine nyfødte tvillinger. Hannen er dog flink til at hjælpe. Allerede når ungerne er to uger gamle, begynder han at afløse moderen mellem ammeperioderne. Når næste hold tvillinger kommer, tager de ældre unger sig også af deres nyfødte søskende.

Hvor lever den?

Den lever nogle ganske få steder i Brasiliens regnskov ud mod kysten. Det samlede antal gyldne løveaber i naturen har været helt nede på under 100 individer, men ligger nu på omkring 400, der lever frit i naturen. Den spiser for det meste insekter og frugter.

Trusler

Gyldne løveaber hører til gruppen af egernaber, og de har alle været meget eftertragtede gennem tiden. De er blevet skudt, og skindet er solgt. Andre har også fanget dem i naturen for derefter at sælge dem videre til dyrehandlere og zoologiske haver. Den gyldne løveabe er stadig en meget truet art, men man har fundet ud af, at man kan få dem til at yngle i fangenskab, hvorefter de kan sættes tilbage i naturen. På den måde er den vilde bestand øget i de senere år.