Grøn leguan – Den planteædende Godzilla

Hvor lang bliver den: Den grønne leguan kan blive optil 1.5 – 2 meter lang

Hvornår bliver den kønsmoden: Den er i stand til at få unger, når den er 2-3 år gammel

Hvor gammel kan en grøn leguan blive: Den grønne leguan kan i fangenskab blive 10-15 år gammel

Hvor man unger får den: Den grønne leguan lægger æg, og den kan lægge op til 40 æg per kuld

Grøn leguan

Hud på hagen

Kæmpemonsteret Godzilla var en grøn leguan i de gamle filmoptagelser. Den åd mennesker og trampede på bygninger. Selvom den grønne leguan ser farlig ud med takker på ryggen, er den i den virkelige verden en rolig øgle, der mest lever af blade, blomster og frugter.  I naturen lever den grønne leguan mest i skov områder i Syd- og Mellemamerika.

Solfanger på hagen
Den grønne leguan har en stor hudflap på hagen, som den kan rejse som et lille flag. Dette lille hageflag er oftest størst hos hanleguanerne. De bruger deres hageflag til mange forskellige formål. Bla. til at styre deres temperatur til at ”tale” med hinanden. Den grønne leguan er ligesom andre krybdyr vekselvarm. Det betyder, at den ikke som fugle, mennesker og andre pattedyr kan omdanne sin føde til varme men er nødt til at bruge varmen fra solen til at styre sin krops temperatur. Hvis leguanen rejser sin hudflap på hagen, kan den bruge den som en solfanger, hvis den ligger i solen eller som en bils køler, hvis der er en kold brise.

Hvem bestemmer
Hudflappen bruges også til at vise status. Store gamle leguaner, der har deres eget territorium (område), har ofte deres hudflap løst hængende, mens unge dyr uden eget territorium altid har deres hudflap stramt under hagen. Så en leguan kan vise de andre leguaner, hvor meget den bestemmer kun ved at vise sin hudflap.

Den bruger pisk

I naturen er den grønne leguan sky og vil flygte hvis man forskrækker den.  Da den grønne leguan både kan klatre og svømme samt løbe meget hurtigt over en kort distance, kan den være meget svær at fange. Følger den sig alligevel trængt op i en krog, vil den puste sig op og prøve at skræmme sin modstander. Virker det ikke, vil den som en sidste mulighed lave piskeslag med halen mod sin modstander. De slag, den laver med halen, er utrolig kraftfulde, og det gør lige så ondt som at blive slået med en rigtig pisk.

Smager af kylling
Flere steder i Syd- og Mellemamerika spiser man grønne leguaner og deres æg.  Det er en gammel tradition, og kød fra grøn leguan smager lidt som kylling. Nogle steder i Syd- og Mellemamerika jager man leguanerne og deres æg på samme måde, som man har gjort i hundredvis af år, nemlig ved at jage dem i skoven og grave deres reder op, når man finder dem.

Trusler
Deres skind og unger sælges til henholdsvis læderindustrien eller som kæledyr i USA og Europa. Det har gjort, at den grønne leguan er gået tilbage eller helt forsvundet mange steder, hvor den tidligere levede. I mange lande er der heldigvis kommet regler for handlen, og nogen steder er man begyndt opdrætte dem på farme, hvor man så enten sælger eller genudsætter de unger, der er født i fangenskab. På den måde kan man være med til at sikre, at der bliver ved med at være grønne leguaner i naturen.

Grøn leguan