Gorilla – King Kongs vrede

Hvor meget vejer den? Hunner vejer op til 110 kg og hanner op til 210 kg.

Hvor høj er den?
Hunner måler op til 150 cm og hanner op til 180 cm.

Hvor lever den
?
Regnskovene i det centrale Afrika.

Hvor længe er den drægtig (gravid)
?
Ca. 8,5 måned.

Hvor mange unger får den
?
1 af gangen (sjældent tvillinger).

Hvor længe lever den
?
Den kan blive over 50 år gammel.

gorilla-med-mad-i-munden

Sølvryggen

En hangorillas vrede er voldsom og skræmmende. Han drøner brølende rundt og flår træer op med rode, trommer sig på brystet med knytnæverne, så det kan høres på lang afstand og laver skinangreb med blottede tænder. En hangorilla vejer lige så meget som en pony og er så stærk, at han kan vende vrangen ud af et bildæk. Han ville sagtens kunne brække nakken på en anden gorilla, en leopard eller et menneske.

Men gorillaens vredesudbrud er næsten altid kun for at skræmme. Faktisk er det uhyre sjældent, at en gorilla uddeler rigtige øretæver. I modsætning til deres nærmeste slægtninge, chimpanserne, er gorillaerne nemlig i virkeligheden meget fredelige og venlige dyr.

Gorillaer lever i flokke, der normalt indeholder 5-10 medlemmer. Hver flok ledes af en ’sølvryg’, en stor, gammel han med sølvgrå pels på ryggen. Fra tid til anden brøler og slår sølvryggen sig på brystet for at fortælle andre gorillaer i området, hvor hans familie befinder sig. På den måde kan gorillaerne undgå hinanden og undgå at komme op og slås med naboerne.

Hilser ved at gnubber næser

Gorillaer hilser på hinanden ved at gnubbe næser, omfavne hinanden og tage hinanden i hånden. De bruger lang tid på at pudse pels på hinanden, og hunnerne sætter en ære i at få lov til at pudse pels på sølvryggen. Unge hunner babysitter ofte de små i flokken.

Hvor mange salathoveder kan en gorilla æde om dagen?
En sølvryg kan æde 25 kg blade på en dag – det svarer til 150 salathoveder. Det er derfor, hannen har en så stor hængevom.

Trusler
Gorillaen er meget truet. Den bliver dræbt både for at blive solgt som kød, og fordi den nogle gange ødelægger bøndernes marker og afgrøder. Desuden bliver skovene fældet, som gorillaen lever i. I dag overlever den kun i få, spredte områder.

gorilla-med-unge