GIBBON

Regnskovens popstar

Hvor lever den? Den lever i regnskovsområder i Thailand, Malaysia, Myanmar, Laos, Indonesien og Kina.

Hvor mange unger får den? Én unge.

Hvor længe lever den? Den kan blive over 40 år gammel.

En akrobat i træerne

I den tætte regnskov er det ikke altid nemt at gøre sig bemærket. Heldigvis er gibbonaben udstyret med en smuk sangstemme, som kan høres op til fem kilometer væk. Hver morgen, når solen står op, høres lyden af gibbonabesang over regnskovens trætoppe. En gibbonabe bruger sangen til at afmærke sit territorium over for andre aber, og på den måde kan den vide, hvilke områder af skoven, der er optaget. Gibbonsangen synges altid fra de højeste træer, så andre aber langt derfra kan høre sangen.

Lyden af gibbonaber, som synger sammen, er et bevis på kærlighed. Hanner og hunner synger sammen for at vise, at de er glade for hinanden. Hver sangoptræden varer cirka 30 minutter.

Gibbonaben lever i regnskoven, gerne højt oppe i trækronerne, hvor den er i sikkerhed for rovdyr. Den bruger sine arme til at bevæge sig rundt i træerne. Den kravler eller løber hen ad grenene, mens den bruger armene som balancestænger. Hvis en gibbon skal til et andet træ, springer den ud i luften og griber fat om nabotræet med sine stærke fingre. En gibbon kan springe cirka 12 meter fra træ til træ.

 

Familien er det vigtigste

Når et gibbonpar har fundet hinanden, skal der meget til for at skille dem ad, og oftest bliver parret sammen i mange år og får adskillige unger. Store unger bliver i familien og hjælper med at passe mindre søskende og flytter først hjemmefra, når de har fundet et ledigt område i regnskoven at bo i eller en mage.

Trusler

De fleste gibbonarter er meget truede, fordi deres leveområder forsvinder, når regnskoven fældes. Desuden spiser mange af skovens folk også gibbonaber eller fanger dem og sælger dem i storbyerne som kæledyr.