Gepard – verdens hurtigste sprinter

Hvor meget vejer den? 35-70 kg.

Hvor lever den? Afrikas savanner og halvørkener samt i et enkelt lille område i Iran.

Hvor længe er hunnen drægtig (gravid)
?
3 måneder.

Hvor længe lever den
?
Op til 19 år.

geparden

Spænder ben for sit byttedyr

Geparden på Afrikas savanne løber hurtigere end noget andet dyr i verden. Tophastigheden for en gepard er 110 kilometer i timen –  det er ligeså hurtigt, som man må køre på motorvejen. Geparden har meget lange ben, så den kan tage ekstra lange skridt, når den sprinter. I modsætning til andre katte trækker den ikke kløerne ind, når den løber. Kløerne fungerer som piggene på pigsko og giver et godt vejgreb, når geparden skal ændre retning.

Geparden jager især gazeller og mindre antiloper. Når løver og de fleste andre katte jager, nedlægger de typisk byttedyret ved at springe op på ryggen af det og bide sig fast i det. Men geparden har sin helt egen måde at jage på. Den spænder ben for byttedyret! På grund af den høje hastighed svarer byttedyrets fald til at styrte på cykel, når man kører for fuld fart ned ad en bakke. Faldet er tit nok til at lamme byttet, så geparden kan få fat på snuden eller struben af dyret.

Når geparden jager, bliver den så forpustet, at der går en halv time, før den kan begynde at æde sit byttedyr. I mellemtiden får den ofte maden stjålet af løver eller hyæner. Derfor jager geparden om dagen, hvor løverne og hyænerne sover.

Fjumsede unger

Gepardhanner lever i mindre grupper på 2-5, mens hunnerne lever alene med deres unger. Hunnen får normalt 3-5 killinger. Allerede når killingerne er nogle måneder gamle, går de med moren på jagt. Men tit ødelægger de jagten for hende, fordi de klovner rundt og er dårlige til at snige sig. Ungerne bliver med moren, til de er omkring halvandet år gamle.

Hvem er det mest effektive rovdyr: geparden eller løven?
Med sit supersprint er geparden en meget mere effektiv jæger end løven. Når en løve går på jagt 10 gange, fanger den kun byttedyret 1-2 af gangene. Ud af 10 jagter nedlægger geparden byttedyret 5-7 gange.

Trusler
Geparden er meget truet, og mange steder er den helt udryddet. Den bliver ofte skudt eller forgiftet, fordi den kan finde på at tage husdyr. Et andet alvorligt problem er, at gepardens byttedyr i mange områder forsvinder på grund af kvægdrift, så den ikke har noget at spise

geparden