Fossa – Madagaskars dygtige jæger

Hvor lang er den? 120-146 cm.

Hvor meget vejer den? Cirka. 14 kg.

Hvor lang tid er hunnen drægtig (gravid)?  90 dage.

Hvor længe lever den? Op til 20 år i fangeskab

Fossa

Det største rovdyr på Madagaskar

Fossaen er det største rovdyr der lever på Madagaskar. Fossaens krop er mellem 60 og 76 cm lang, og dens hale er derfor lige så lang som kroppen. Den bruger sin lange hale til at holde balancen med, når den skal bevæge sig i træerne. Fossaen har nogle lange kløer den kan trække ud, ligesom en kat, når den skal kravle ned af træerne. Den kravler ned med hovedet først!

Fossaen jager og sover både dag og nat. Faktisk så afhænger det af, hvilket humør og hvilke omstændigheder den er i. Fossaen er en god jæger, og den fanger alt fra fisk, fugle og mus. Dens vigtigste fødekilde er dog lemurne, der med sine omkring hundrede arter kun findes på Madagaskar.

Bliver født i et træ

Fossaen lever alene, ud over når der er yngletid. Når de skal kommunikere med hinanden er det ved hjælp af duftmarkering.

Når fossaen får unger, får den typisk 2-4 unger af gangen. Ungerne bliver født i et træ eller en jordhule. De vejer kun mellem 80 og 100 g når de bliver født. De første mange dage har fossa ungerne ikke  øjne åbne. De spiser først fast føde når de er omkring 3 måneder gamle. Når de er 4 måneder forlader de deres hule og begynder på fravænning fra moderen når de er 4 måneder. Dog kan en fossaunge først klare sig selv helt når den er 15-20 måneder gammel.

pssst. Vidste du at, fossaen har en kort brun pels, og selvom man skulle tro den var medlem af kattefamilien, er den faktisk i samme familie som desmerdyret.

Fossa