Flodhest – Afrikas farligste dyr

Hvor meget vejer den? Hunnen op til 2500 kg og hannen op til 3200 kg.

Hvor lever den? I Afrikas sumpe, søer og floder.

Hvad æder den
?
Især græs – den æder omkring 50 kg græs hver nat.

Hvor længe er hunnen drægtig (gravid)
?
8 måneder.

Hvad vejer ungen, når den fødes
?
50 kg.

Hvor gammel bliver den
?
Op til 50 år.

Høfligt at overbemøge hinanden

I sit enorme gab har flodhesten nogle lange, skarpe tænder, og dyret har et voldsomt bid. Den kan bide en tre meter lang krokodille midt over, og så er den også virkelig farlig for mennesker. Flodheste slår flere mennesker ihjel end noget andet stort dyr i Afrika.

Når hanner slås, stiller de sig op side mod side med hovedet hver sin vej og banker deres gab imod hinandens bagender. Slåskampene er nogle gange så voldsomme, at taberen dør af sårene.

Når hanflodheste mødes, kommer det dog ikke altid til slåskamp. Ofte vil de nøjes med at oversprøjte hinanden med flodhestepærer. De snurrer deres flade hale rundt som en propel og kan slynge deres pærer mange meter væk. Blandt flodheste er det høfligt at møge hinanden til – det er nemlig tegn på, at man ikke er ude på ballade.

Hvem er flodhesten i familie med?
Hvalerne og delfinerne nedstammer fra flodheste-familien. Ligesom delfiner kan flodheste snakke med hinanden under vandet ved hjælp at klikkelyde.

Et liv under vandet

Flodhesteungen, der ved fødslen vejer ca. 50 kg, bliver født i vandet. Den kan svømme og dykke med det samme. Ungen drikker mælk fra moren under vandet. For at undgå at få vand med ind, når den dier, folder den tungen rundt om morens pat og laver et sugerør.

Flodhesten kan ikke flyde – hvis den holder op med at svømme, synker den til bunds. Den kan sove stående på bunden af vandet, og i søvne svømmer den op til overfladen hver femte til tiende minut for at tage sig en mundfuld luft.

Lyserød flodhest
Når flodhesten er på land, bliver den ofte lyserød. Det har fået mange til at tro, at den sveder blod, men det passer ikke. Selv om flodhestens hud er et tykt panser, er den alligevel sårbar. Flodhesten bliver nemlig nemt solskoldet. Derfor udskiller den en væske igennem huden, der fungerer som solcreme. Solcremen er lyserød – det er det, der giver flodhesten sit lyserøde skær.

Trusler
Visse steder skyder og spiser man flodhesten, og den er udryddet i en del områder. Men i nationalparker og andre beskyttede naturområder i Afrika overlever den i store antal.