FLODHEST

Afrikas farligste dyr

Hvad vejer den? Hunnen vejer op til 2.500 kilo, hannen op til 3.200 kilo.

Hvor lever den? I Afrikas sumpe, søer og floder.

Hvad æder den? Især græs – den æder omkring 50 kilo græs hver nat.

Den er mere farlig, end man skulle tro

I sit enorme gab har flodhesten nogle lange, skarpe tænder, og dyret har et voldsomt bid. Den kan bide en tre meter lang krokodille midtover, og så er den også virkelig farlig for mennesker. Flodheste slår flere mennesker ihjel end noget andet stort dyr i Afrika.

Når hanner slås, stiller de sig op side mod side med hovedet hver sin vej og banker deres gab mod hinandens bagender. Slåskampene er nogle gange så voldsomme, at taberen dør af sårene.

Når hanflodheste mødes, kommer de dog ikke altid i slåskamp. Ofte vil de nøjes med at oversprøjte hinanden med flodhestepærer. De snurrer deres flade hale rundt som en propel og kan slynge deres pærer mange meter væk. Blandt flodheste er det høfligt at møge hinanden til. Det er nemlig tegn på, at man ikke er ude på ballade.

Et liv under vand

Flodhesteungen, der ved fødslen vejer cirka 50 kilo, bliver født i vandet. Den kan svømme og dykke med det samme. Ungen drikker mælk fra moren under vandet. For at undgå at få vand med ind, folder den tungen rundt om morens pat og laver et sugerør. Flodhesten kan ikke flyde. Hvis den holder op med at svømme, synker den til bunds. Den kan sove stående på bunden af vandet, og i søvne svømmer den op til overfladen hvert femte til tiende minut for at tage sig en mundfuld luft.

Lyserød flodhest

Når flodhesten er på land, bliver den ofte lyserød. Det har fået mange til at tro, at den sveder blod, men det passer ikke. Flodhesten bliver dog nemt solskoldet. Derfor udskiller den en væske igennem huden, der fungerer som solcreme. Solcremen er lyserød – det er det, der giver flodhesten sit lyserøde skær.

Trusler

Visse steder skyder og spiser man flodhesten, og den er udryddet i en del områder. I nationalparker og andre beskyttede naturområder i Afrika lever den i store antal.