DOVENDYR

Det mest dovne dyr i verden

Hvad vejer det? To et halvt til seks kilo.

Hvor lever det? I Syd- og Mellemamerikas tropeskove.

Hvor længe er hunnen drægtig (gravid)? Tre en halv til seks måneder.

Så dovent er dovendyret

Dovendyret er et af verdens sløveste dyr. Det meste af tiden ligger det bare og slapper af i trækronerne. Når det endelig bevæger sig, foregår det altid meget langsomt – dyret kan simpelthen ikke bevæge sig særlig hurtigt. På jorden kan dovendyret kun kravle af sted med 250 meter i timen. Det er så langsomt, at det ville blive overhalet af en skildpadde. Dovendyret er så slapt, at det ikke engang kan gå oven på grenene. I stedet hænger det under grenene i sine lange kløer, der fungerer som krogene på tøjbøjler.

Fordi dovendyret er så langsomt, opdager rovdyrene sjældent, hvor det er, og dets sløvhed er derfor en slags beskyttelse.

Det går kun på toilettet én gang om ugen

På ét punkt er dovendyret ikke spor dovent: når det skal på toilettet. I stedet for at klare sagen oppe fra grenene, kravler det langsommelige dyr hele vejen ned på skovbunden. Her graver det et hul i jorden, som det bruger som toilet og efter brug dækker til igen. Grunden til alt det besvær er, at dovendyret ikke ønsker at afsløre sig selv oppe i trækronerne ved at afsætte lugt på grenene fra sin afføring.

Trusler

Det lille pygmædovendyr, som er tretået, er meget truet. Det er faktisk så truet, at det er på listen over verdens mest truede dyr.