Dovendyr – det mest dovne dyr i verden

Hvor meget vejer det? 2,5-6 kg.

Hvor lever det? Syd- og Mellemamerikas tropeskove.

Hvor længe er hunnen drægtig (gravid)? 3,5 – 6 måneder.

Hvor længe lever det? Op til 32 år i fangenskab.

Dovendyr

Så dovent er et dovendyr

Dovendyret i Sydamerikas jungler er et af verdens sløveste dyr. Det meste af tiden ligger det bare og slapper af i trækronerne. Og når det endeligt bevæger sig, foregår det altid langsomt – dyret kan simpelthen slet ikke bevæge sig hurtigt. På jorden kan dovendyret kun kravle af sted med 250 meter i timen, så langsomt, at det ville kunne bliver overhalet af en skildpadde. Det har kun halvt så megen muskelmasse, som andre dyr af den størrelse, og dovendyret er så slapt, at det ikke en gang kan gå oven på grenene, som andre trælevende dyr. I stedet hænger det under grenene i sine lange kløer, der fungerer som krogene på tøjbøjler.

Mening med dovenskaben
Men der er faktisk en god grund til, at dovendyret er så dovent. Det er en måde at undgå at blive spist på. Dovendyrets værste fjende er harpyørnen, en af verdens stærkeste rovfugle. Harpyen svæver rundt over junglen i sin søgen efter byttedyr, og ved at bevæge sig langsomt og oven i købet hænge skjult under grenene bliver dovendyret så godt som umuligt at opdage. Dovendyrets gråmelerede pels giver i forvejen god kamuflage, men dyret sørger for, at gøre sig endnu mere usynlig. I pelsen vokser der nemlig grønne alger. Algerne arver en unge fra sin mor. Når den klamrer sig til morens mave, vokser hendes alger over i dens pels.      

Går på toilettet én gang om ugen

På ét punkt er dovendyret ikke spor dovent: Når det skal på toilettet, hvilket det kun skal 1-2 gange om ugen. I stedet for at klare sagen oppe fra grenene, hvilket jo ville være det nemmeste, kravler det langsommelige dyr hele vejen ned på skovbunden. Her graver det et hul i jorden, som det bruger som toilet og efter brug dækker omhyggeligt til igen. Grunden til al det besvær er, at dovendyret ikke ønsker at afsløre sig selv oppe i trækronerne ved at afsætte lugt på grenene fra sine ekskrementer.

Forskellige slags dovendyr
Der findes to forskellige slags dovendyr, de totåede, som har to kløer på forbenene, og de tretåede, som har tre. Selvom de ligner hinanden, er de ikke tæt i familie. Faktisk er de totåede dovendyr nærmere beslægtet med de uddøde kæmpedovendyr, der kunne blive så store som elefanter.

Trusler
Dovendyrene regnes ikke for truede, men som alle andre dyr i regnskovene, er det et problem for dem, når skovene fælde

Dovendyr