Dingo – den vilde tamhund

Hvor meget vejer den? 10-14 kg.

Hvor lang er den? 117-154 cm.

Hvor lang tid er hunnen drægtig (gravid)? 61-69 dage.

Hvor lang tid lever den? Op til 24 år i fangeskab.

Dingo

Pause en gang i timen

Dingoen er en vild form af den tamhund, som mennesket i Asien havde udviklet fra ulven for 6.000-10.000 år siden. Den blev indført til Australien og Indonesiske Øer for 3.500-4.000 år siden, hvor den siden har levet vildt. Før i tiden levede den næsten kun af kænguruer og andre pungdyr, men i dag jager den også kaniner, får og kvæg. Det er landmændene sure over, så derfor bliver den faktisk betragtet som et alvorligt skadedyr.

Dingoen er mest aktiv ved solnedgang og solopgang, men den er ikke aktiv særlig lang tid af gangen. Ofte går der mindre end en time før den skal hvile sig igen.

Dingoens pels er kort og blød, med en busket hale. Dens længde afhænger af klimaet, og farven kan variere fra sandfarvet til rødbrun. Dingoen gør ikke ret meget, men til gengæld har man observeret, at den hyler på flere forskellige måder. Man har opdelt hylene i 3 forskellige. Et langt hyl, et hyl der stiger i lyden og et kort hyl. Hvert hyl har forskellige variationer, men man ved ikke hvad formålet med de forskellige hyl er. De varierer med årstiden, tidspunktet på dagen, yngletid og hvor social dingoen er. Den hyler også i perioder hvor der er mangel på mad. Ud over at hyle, så bruger dingoen sin knurren til at kommunikere med.

Da dingoen er udbredt forskellige steder i Australien, er det også forskelligt hvad den spiser. Det afhænger af, hvad der er af byttedyr de steder, hvor den holder til. Dingoen drikker omkring en liter vand om dagen, men kan i tørkeperioder leve af væsken fra dens byttedyr.