Delfinen – og dens sjette sans!

Hvor meget vejer den? Normalt 150-300 kg, men den største art (spækhuggeren) op til få tons.

Hvor langt bliver den? De fleste arter 2-4 meter.

Hvor lever den? I alle verdenshavene fra troperne til de tempererede egne, både langs kyster og langt til havs. Kan også besøge Danmark ind imellem.

Hvor længe er hunnen drægtig (gravid)? Ca. 1 år.

Hvor mange unger får hunnen? 1 ad gangen.

Hvor meget vejer ungen ved fødslen? De fleste arter 15-20 kg.

Hvor længe lever den? Hunner i naturen op til 50 år, men hanner sjældent over 30 år.

Delfinen

Delfinernes sjette sans

Der findes omkring 40 forskellige arter af delfiner i verdenshavene. Den mest kendte, og den man oftest ser i delfinarier, er øresvinet.

Øresvinet lever af fisk og blæksprutter. Det har over 100 spidse tænder i sit næb, der er velegnede til at snappe og holde fast på slimede og sprællende byttedyr. Når delfinen jager, bruger den sin sjette sans, ’ekkolokalisering’. I panden har den et højteknologisk redskab, som man kalder for ’melonen’. Med melonen kan øresvinet udsende nogle høje klikkelyde. Når lydene rammer et byttedyr, bliver der kastet ekkoer tilbage, og det kan øresvinet bruge til at finde ud af præcis, hvor byttedyrene er. Ved hjælp af sin sjette sans kan øresvinet jage i mørke og endda finde frem til byttedyr, der gemmer sig nede i sandet på bunden af havet.

Leger med skibe
Øresvinet er en hurtigsvømmer. Det kan nå op på 35 kilometer i timen – hurtigere end de fleste kan cykle.  Øresvin er nysgerrige og legesyge dyr, og tit kan de finde på at svømme om kap med et skib.

Kan skyde med lyde og har røntgensyn

Øresvinet kan også bruge sin melon som lydpistol. Det kan udsende lyde, der er så kraftige, at de fungerer som skud, der kan lamme et mindre byttedyr. Så kan delfinen bare svømme stille og roligt over og samle fisken eller blæksprutten op. Endeligt har man fundet ud af, at øresvins sjette sans giver dem et slags røntgensyn, der gør dem i stand til at ’se’ igennem ting. Hvis man sænker en sort plexiglaskasse ned i et basin med et øresvin, kan det ved hjælp af sine klikkelyde og ekkoerne fra dem, finde ud af, hvad der er inde i kassen. En delfin kan også ’se’ om en kvinde i vandet er gravid.

Hunner lever i flok, hanner i par
Når man ser en flok øresvin, er det typisk hunner og deres unger. De voksne hanner lever væk fra hunnerne, men slår sig ofte sammen i par. Man har set handelfiner leve sammen i par i 20 år. Sådanne makkerpar samarbejder om at jage og om at score hunner. De sover også på skift. Delfiner (som det gælder hvaler generelt) sover kun med den ene hjernehalvdel og det ene øje ad gangen. De trækker nemlig ikke vejret automatisk ligesom os, men skal være i det mindste halvvågne for at kunne gøre det.

Trusler
Øresvinet er vidt udbredt og hyppigt mange steder, og det regnes ikke for truet. Nogle steder er det dog truet af ting som ødelæggelse af koralrev, forurening, jagt og bifangst af kommercielle fiskere.

Delfinen