DELFIN

Med den sjette sans

Hvad vejer den? Normalt 150 til 300 kilo, men den største art (spækhuggeren) op til få tons.

Hvor lang bliver den? De fleste arter bliver to til fire meter.

Hvor lever den? I alle verdenshavene, fra troperne til de tempererede egne, både langs kyster og langt til havs. Kan også besøge Danmark indimellem.

Delfinen finder føde gennem lyde

Der findes omkring 40 forskellige arter af delfiner i verdenshavene. Den mest kendte, og den man oftest ser i delfinarier, er øresvinet.
Øresvinet lever af fisk og blæksprutter. Det har over 100 spidse tænder i sit næb, der er velegnede til at snappe og holde fast på slimede og sprællende byttedyr. Når delfinen jager, bruger den ekkolokalisering. I panden har den et redskab, som man kalder for ‘melonen’. Med melonen kan øresvinet udsende nogle høje klikkelyde. Når lydene rammer et byttedyr, bliver der kastet ekkoer tilbage, og det kan øresvinet bruge til at finde ud af, præcis hvor byttedyrene er. Ved hjælp af lydene kan øresvinet jage i mørke og endda finde frem til byttedyr, der gemmer sig nede i sandet på bunden af havet.

Hunner lever i flok 

Når man ser en flok øresvin, er det typisk hunner og deres unger. De voksne hanner lever væk fra hunnerne, men slår sig ofte sammen i par. Man har set han-delfiner leve sammen i par i 20 år. Sådanne makkerpar samarbejder om at jage og om at score hunner. De sover også på skift. Delfiner (og hvaler generelt) sover kun med den ene hjernehalvdel og det ene øje ad gangen. De trækker nemlig ikke vejret automatisk ligesom os, men skal være i det mindste halvvågne for at kunne gøre det.

Trusler

Øresvinet er vidt udbredt og hyppigt mange steder, og det regnes ikke for truet. Nogle steder er det dog truet af ting som ødelæggelse af koralrev, forurening, jagt og kommercielle fiskeres bifangst.