Chimpansen – menneskets tætteste slægtning

Hvor meget vejer den? Op til 70 kilo

Hvor lever den? I de centralafrikanske regnskove fra Sierra Leone i vest til Uganda i øst

Hvor længe er hunnen drægtig (gravid)
?
Ca. 9 måneder

Hvor længe lever den
?
 40-50 år

Chimpanse

Abernes planet

Chimpansen er den abe, der ligner os mennesker aller mest. Den er med sikkerhed menneskets nærmeste slægtning. Chimpanser lever da også i mindre flokke, som minder meget om menneskets familier. Chimpansen er udbredt i de centralafrikanske regnskove fra Sierra Leone i vest til Uganda i øst.

Ligesom os mennesker er hannen ofte større en hunnen. Chimpanser kan veje op til 70 kg, og de kan leve op til 40-50 år. Chimpanser lever bl.a. af frugter, blade og mindre pattedyr. Faktisk er chimpanser nogle værre bøller, der tit slår sig sammen i bander og jager mindre aber som føde. Samtidig er chimpanserne utrolig gode til at samarbejde, og det ses bl.a. ved deres evne til at patruljere og forsvare deres flokke mod aber fra andre flokke.

Når chimpanser yngler, så parrer de sig med mange forskellige partnere, og der opstår tit lidt konkurrence mellem hannerne om, hvem der har scoret flest hunner. Hunnerne får kun én unge af gangen, og ligesom mennesker er de gravide i ca. 9 måneder. Alle flokke er styret af en førerhan, men de andre hanner danner tit klikker og alliancer med hinanden i kampen om, hvem der står stærkest i gruppen.

Det kloge pattedyr

Chimpanser er utrolig gode til at tillære sig nye evner. Ligesom os mennesker har chimpanser gennem generationer skabt nogle arbejdsmetoder, der går i arv. F.eks. er de vestafrikanske chimpanser mange steder rigtig gode til at bruge stenredskaber til at knække hårde nødder. De kan selv lave redskaberne fra dele af naturen. Ved hjælp af udgravninger har forskere bl.a. fundet skarpe flager af ituslåede sten, som chimpanserne har brugt til at slå hul på f.eks. kokosnødder. Forskere har ligeledes haft held med at lære chimpanser at tegne.

Vidste du, at chimpanser til tider slår sig sammen i bander for at jage og spise mindre aber?

Chimpanse