Blåhvalen – verdens største dyr

Hvor meget vejer den? – Op til 190 tons.

Hvor lang er den?
– Rekord 33,6 meter.

Hvor længe er hunnen drægtig (gravid)?
– 10-12 måneder.

Blåhvalen

Til polerne tur-retur

Blåhvalen er det største dyr, der nogensinde har eksisteret. Den er dobbelt så tung som den største dinosaurus, vejer ligeså meget som 40 elefanter tilsammen og bliver lige så lang som et Boing 737-passagerfly. Blåhvalens tunge er så stor, at der kan stå 50 mennesker i dens mund, og dens hjerte vejer det samme som en mindre bil.

Om sommeren svømmer blåhvalerne flere tusinde kilometer til havene omkring Nordpolen eller Sydpolen. Her propper de sig med små rejelignende dyr kaldet lyskrebs. Hver dag æder blåhvalerne omkring fem tons lyskrebs, og de har netop travlt med at æde sig tykke og fede om sommeren, for resten af året får de ikke noget at spise. Når det bliver vinter, vender blåhvalerne tilbage til tropehavene og her fødes ungerne.

Verdens største baby
Blåhvalens unge vejer lige så meget som en hunelefant. Den drikker næsten 400 liter mælk om dagen, og efter et halvt års tid er den blevet over 15 meter lang og vejer over 20 tons. Så er den stor nok til at klare sig selv.

Hurtigsvømmer med kraftig stemme

På trods af sin størrelse er blåhvalen en af de hurtigste hvaler. Den kan svømme 50 kilometer i timen – det er meget hurtigere end en delfin. Den kan dykke helt ned til 500 meters dybde og være dernede i 20 minutter ad gangen.

Blåhvalen er også det dyr i verden, der har den kraftigste stemme. Stemmen er så dyb, at vi mennesker ikke kan høre den, men blåhvaler kan tilsyneladende snakke med hinanden på flere hundrede kilometers afstand.

Hvor længe lever blåhvalen?
Man mener, at blåhvalen kan blive op til 110 år gammel.

Trusler
I 1900-tallet blev blåhvalen jaget af hvalfangere, og mange steder blev den mere eller mindre udryddet. I dag er den fredet, men er stadig truet.

Blåhvalen