Anakondaen – verdens STØRSTE slange!

Hvor mange slags anakondaer findes der? 4. Den største hedder grøn anakonda.

Hvem er anakondaerne i familie med? –
Boaslangerne.

Hvor længe lever den?
Op til 50 år.

Anakonda

Kvælerslange

Anakondaen lever i Sydamerikas jungler og sumpe. Den er verdens største og stærkeste slange. Den kan blive over ni meter lange, være tyk som et traktordæk og veje op til 250 kg (lige så meget som tre voksne mænd). I længde kan den overgås en smule af netpytonen i Asien, men anakondaen er meget kraftigere og tungere. Hunnen bliver meget større end hannen – man ved ikke hvorfor.

Anakondaen er ikke giftig – den er en kvælerslange, der slår sine byttedyr ihjel med rå muskelkraft. Den snor sig rundt om byttet som en spiral og klemmer så hårdt til, at byttet enten bliver kvalt, fordi det ikke kan trække vejret, eller får presset brystkassen så meget sammen, at dets hjerte ikke kan slå ordentligt.

Den enorme slange tygger ikke maden, men sluger byttet i én mundfuld. Slangers kæber sidder ikke sammen bagtil som hos os, og derfor kan de spile gabet enormt op. En kvælerslange kan sluge et dyr, der er lige så tykt, som det tykkeste sted på slangens egen krop – det ville svare til, at vi skulle sluge et får i én bid. Anakondaen kan æde flodsvin, hjorte, tapirer, alligatorer og selv jaguarer.

Efter et godt måltid kan der gå flere måneder før anakondaen bliver sulten igen. Den kan faktisk overleve i helt op til to år uden at spise.

Hunnen kan æde hannen

Når hunnen er parat til at blive parret, udsender hun en bestemt duft, og den tiltrækker hanner fra lang afstand. Hannerne og hunnen snor sig rundt om hinanden til en stor, rodet knude. Man har set op til 12 hanner på én gang viklet rundt om en hun. De ligger og bevæger sig langsomt som i en slowmotion brydekamp. Det er hunnens måde at se hannerne an på. Kampen kan vare i en måned, før hunnen beslutter sig for en af hannerne.

Efter parringen kan hunnen tilsyneladende finde på at æde hannen for at have noget at tære på, når hun nu skal til at producere unger – man har i hvert fald flere gange fundet hunner, der havde slugt en mindre han. Hunanakondaen lægger ikke æggene, som de fleste andre slanger, men beholder dem inde i sig, til de klækker. Efter et halvt år føder hun de levende unger. En stor hun kan få op til 100 babyslanger, der hver er 60 cm lange.

Trusler
Anakondaer er som andre kvælerslanger blevet fanget for deres skind. Men da de lever i sumpe og er svære at finde, er det nok ikke en al for stor trussel. Den største trussel mod kæmpeslangerne er nok, at deres leveområder bliver ødelagt; at regnskoven bliver fældet og at sumpområderne bliver forurenede.

Anakondaen