fbpx

Zebra – hver zebra, forskellige striber

Hvor meget vejer den? 175-340 kg.

Hvad spiser den? Græs.

Hvor længe er hunnen drægtig (gravid)? 12-13 måneder.

Hvor meget vejer ungen, når den bliver født? 30-35 kg.

Hvor længe lever den? Op til 40 år.

Hopperne lever i harem

Zebraen lever på Afrikas savanner. Man ved ikke præcis, hvorfor den har striber, men hver zebra har forskellige striber, og det bruger zebraerne måske til at genkende hinanden. Det kan også skyldes, at når de færdes i store grupper, har rovdyr svært ved at finde hoved og hale i det enkelte dyr, og det er afgørende for, at de kan udpege deres bytte.

Hingstene slås om de unge hopper. En stor hingst kan samle sig et harem på op til seks hopper. Når et harem vandrer af sted, går de på en lige række med hingstens første kone forrest, den anden kone nummer to og så videre ned til den nyeste kone. Allerbagest går hannen og holder øje med, at der ikke er fare på færde.

Hvis familien bliver angrebet af hyæner eller en leopard eller gepard, går hannen til modangreb for at forsvare sine koner og unger med spark og bid. Med et velplaceret spark kan han slå en angriber ihjel.

Hannen tager sig i det hele taget godt af sin familie. Hvis en af hans koner eller føl er blevet væk, går han ud for af lede og kalde efter vedkommende.

Flygter fra løven

Zebraens værste fjende er løven, og løver skal hingsten ikke nyde noget af at gå til modangreb på. Her kan kun fart og udholdenhed redde zebraerne. Zebraerne kan løbe 60-70 kilometer i timen, og i modsætning til løver kan de blive ved med at løbe i flere kilometer i træk. Hvis zebraerne opdager løverne i tide, har de derfor en god chance for at slippe væk.

Når en hoppe føder, står resten af familien og kigger på. Føllet kan stå op allerede efter et kvarter (om end på meget skælvende ben). Det første stykke tid holder moren hidsigt andre nysgerrige zebraer væk fra føllet, indtil føllet har lært at genkende moren. Zebramødre bruger megen tid på at nusse og pleje deres føl.

Hvor mange arter af zebraer findes der?
3: Almindelig zebra, grevys zebra og bjergzebra.

Trusler
Zebraen er overordnet ikke specielt truet. Der er dog en del steder, hvor den er blevet udryddet eller sjælden, fordi dens levesteder er blevet ødelagt. Grevys zebra findes kun nogle ganske få steder i Afrika, så den er måske truet.