fbpx

Polarræv – verdens varmeste vinterfrakke

Hvor meget vejer den? 3-5 kg.

Hvor længe er hunnen drægtig (gravid)?
Ca. 50 dage.

Hvad vejer ungerne, når de bliver født
?
60-90 gram

polarræv

Kan klare minus 80 grader

Polarræven lever hele vejen rundt om Nordpolen, blandt andet på Grønland og i Alaska og Sibirien. Alle andre mindre dyr går i hi om vinteren for at overleve, men ikke den lille, seje polarræv. Den har verdens varmeste pels og kan klare minus 80 grader. Kun når der er snestorme, graver den sig ned i en snehule. For ikke at fryse om fusserne, når den vandrer rundt i is og sne, er selv dens fodsåler pakket ind i pels.

Følger efter isbjørnen
Om vinteren, når havet fryser til is, kan polarræven trave mange hundrede kilometer ud over havisen. Hvis den støder på en isbjørn, følger den efter den. Når isbjørnen fanger en sæl eller et andet byttedyr snupper den resterne og får et gratis måltid.

Hvorfor har polarræven små ører?
For ikke at miste varmen, når det er koldt.

Trusler
Polarræven er blevet fanget for sin pels, og i det nordlige Skandinavien er den næsten udryddet. Men overordnet er den ikke truet.

Smider vinterfrakken om foråret

Om foråret, når temperaturen stiger, har polarræven ikke længere brug for sin vinterfrakke og skifter til en kort sommerpels. Polarræven er et af de eneste dyr i verden, der skifter farve, for sommerpelsen er brun. Om foråret smelter sneen og isen jo, og så er det ikke smart længere med en hvid pels, der lyser op.

I sommerperioden flytter polarræven ind i en jordhule. Hulerne kan genbruges af mange generationer af polarræve, og nogle gange kan hulerne være flere hundrede år gamle og have over 100 indgange. Om sommeren lever polarræven især af lemminger og mus, men den snupper også æg fra fuglekolonier. En enkelt polarræv kan på en sommer stjæle over 1500 æg fra arktiske gæs. Mange af æggene graver den ned som vinterforråd. Den kolde jord fungerer som fryser, så æggene kan holde sig i lang tid.

Et mylder af unger
Polarræven lever i par for livet. De får flere unger end noget andet rovdyr. Der kan være helt op til 25 hvalpe i et kuld. Det hænger sammen med, at polarrævene har travlt med at få unger. I de anstrengende polare områder overlever de nemlig sjældent mere end 3-4 år.

polarræv