fbpx

Orangutang – det røde skovmenneske

Hvor høj er den? Op til 140 cm.

Hvor længe er hunnen drægtig (gravid)? 8-9 måneder.

Hvor stor er ungen, når den bliver født
?
1,5-2 kg (halvt så stor som en menneskebaby).

Hvor længe lever den
?
Op til 59 år.

orangutang

Skovmennesket

Orangutangen lever i junglen på to øer i Sydøstasien: Sumatra og Borneo. På det indfødte sprog betyder orangutang ’skovmenneske’, og det er meget passende, for orangutangen er en menneskeabe ligesom chimpansen og gorillaen. Hannerne kan veje op til 90 kg, lige så meget som en voksen mand.

Chimpanser og gorillaer klatrer udmærket, men lever normalt på jorden. Orangutangen derimod lever højt oppe i træerne. Selv parringen foregår højt til vejrs, og hannen og hunnen kan hænge og dingler i armene under en gren, mens de parrer sig. Orangutangens arme er dobbelt så lange som dens ben. Den kan godt gå på bagbenene på jorden, men den skabt til armgang og klatring.

Fordi orangutangen er så tung, springer den ikke rundt mellem træerne som andre aber – den risikerer nemlig at grenene knækker. I stedet kan den sætte sig i toppen af et mindre, fleksibelt træ og gynge frem og tilbage, til træet bøjer helt over til det næste træ.

God til at bruge redskaber

Orangutangen er et meget klogt dyr, og den er dygtig til at bruge redskaber og andre smarte opfindelser. Ud af blade og grene kan den både konstruere en parasol, hvis solen bager for varmt, eller en paraply eller regnjakke, når troperegnen står ned i stænger. Når den har spist en saftig frugt eller noget andet snasket føde, kan den røde abe bruge et blad som serviet til at tørre sig om munden. Den kan også bruge blade som en slags havehandske, når den skal håndtere frugter med torne. Endeligt bruger orangutangen spisepinde: med pindene kan den fiske insekter ud af deres rede eller honning ud af et bistade.

Morsyg unge
Ungen har kontakt med sin mor længere end hos nogen anden menneskeabe. Den bliver båret af moren til den er 2-3 år gammel og holder sig stadig tæt på hende, når den er 7-8 år.

Hvad æder orangutangen?
Orangutangen spiser mest frugt, men den kan også æde blade, blomster, honning og insekter.

Trusler
Orangutangen er meget truet. Det skyldes især, at dens regnskove fældes. Et andet alvorligt problem er, at ungerne bliver fanget for at blive solgt (ofte bliver moren skudt, når man fanger en unge).

orangutang