fbpx

Los – den smukke vildkat

 

Vidste du, at WWF i Spanien og Portugal har været med til at øge antallet af losser i de spanske og portugisiske skove?

los

Fire forskellige arter

Lossen udgør en kattefamilie med fire arter: almindelig los, rødlos, canadisk los og panterlos. Det er panterlossen, også kaldet den iberiske los, der er udbredt i Spanien og Portugal.  Losserne har et lille afrundet hoved, øreduske af forlængede hår, lange kraftige ben med brede poter, et højt bagparti og en kort hale.

Skifter pels med årstiden
Losserne varierer i størrelse fra 65 cm, den lillerødlos til 130 cm, den almindelige los. Skulderhøjden er 45-75 cm, vægten fra kun 5 kg. til 38 kg., halelængden 11-24 cm. Hannerne er normalt større end hunnerne. Pelsen er tyk og tæt og forlænget omkring halsen, så losserne især om vinteren har et typisk “kindskæg”. De er gulbrun til rødbrun farve med sorte pletter på krop og ben. Mønstret af pletter er forskelligt fra art til art og skifter også noget med årstiden. For at tilpasse sig den kolde periode om vinteren er poterne pelsklædte på undersiden.

Losserne færdes altid alene i terrænet, og de opretholder deres egne territorier. Hannerne overlapper normalt en eller flere hunners territorier, og en han og en hun finder sammen i brunsttiden. Hunnen føder årlig et kuld på to-tre unger, sjældent op til fem . De kommer til verden i en rede under en klippe eller i et hult træ, og bliver sammen med hunnen indtil den følgende parringssæson.

Vågen om natten

Lossen holder til i skove, hvor den er udbredt især nordpå på den nordlige halvkugle. Den almindelige los var tidligere udbredt over det meste af Europa og Asien mod øst til Kina. Nu er den begrænset til Nordskandinavien og den nordlige del af Asien, mens man i Alperne har genudsat den flere steder. Mod syd findes endnu en lille bestand af panterlos i Spanien og Portugal. Den er stærkt truet, og der findes kun nogle få hundrede af dem. Den canadiske los findes i Canada, Alaska og den nordlige del af USA, mens rødlossen er udbredt fra det sydlige Canada gennem Rocky Mountains til det sydlige Mexico.

 En ensom jæger
Losser holder mest til i skovområder med tæt underskov, men de kan også færdes i  i bjergområder og på den åbne tundra. De er mest aktive i den mørke tid af døgnet, men om vinteren, hvor det er småt med føde, kan man også se dem jage i dagtimerne. Hovedføden er især harer og kaniner, men den største af dem, almindelig los, kan også tage større dyr som rådyr og rensdyr. Den jager ved at bruge den skarpe syn og hørelse, og byttet fanges fra baghold, eller ved at lossen sniger sig ind på det. Mindre byttedyr dræbes ved et bid i nakken, større dyr kvæles ved bid i struben.

Los