Løven – den dovne konge

Hvor meget vejer den? Hunner op til 180 kg; hanner op til 272 kg.

Hvor lever den?
Afrikas savanner og halvørkener, samt et enkelt lille område i Indien.

Hvor længe er hunnen drægtig (gravid)? 3,5-4 måneder.

Hvor mange unger får den? 2-6 killinger per kuld.

Hvor længe lever den? I naturen op til 18 år, men i fangenskab helt op til 30 år.

løve

Hvem er størst?

Det siges tit, at tigeren er større end løven, men det er i virkeligheden kun den sibiriske tiger, der overgår løven. Løven er større end alle andre tigerracer, og faktisk kan hunløven bliver større end nogen huntiger. Rekorden for en hanløve er 272 kg – det er over tre gange mere end en normal voksen mand.

Den dovne løve
Løven er det mest dovne dyr på Afrikas savanne – den ligger og driver den af i mere end 20 timer i døgnet. Men når den vågner op til dåd, er den til gengæld det farligste rovdyr på savannen. Løver, der jager i flok, kan nedlægge byttedyr, som vejer lige så meget som en bil, for eksempel bøffel, giraf og endda unger af næsehorn og flodhest. Hannerne kan udmærket jage selv, men hanner, der har en flok hunner, lader tit hunnerne om at skaffe maden på bordet. Når hunnerne så har nedlagt et bytte, kan hannerne finde på at jage dem væk og selv tage for sig af retterne.

Det kraftigste bid

Løven er det rovdyr i verden, der har det kraftigste bid. Dens kindtænder er ikke flade som vores, men skarpe som en havesaks. Når den æder, tygger den ikke maden, men sluger store lunser kød ad gangen. I ét måltid kan en stor løve proppe sig med 50 kg – det svarer nogenlunde til 250 bøffer nede fra slagteren.

Parrer sig 100 gange om dagen
I parringstiden kan løverne parre sig 100 gange om dagen. Alle hunnerne i en flok sørger for at komme i løbetid på samme tid, så de føder deres unger samtidigt. På den måde kan de hjælpe hinanden med børnepasningen. Løvekillinger får nogle gange lov til at drikke mælk hos andre hunner end deres egen mor.

Trusler
Løven er blevet udryddet af mennesket mange steder i Afrika samt i hele Indien på nær i et ganske lille område. Kun få steder overlever den i dag uden for nationalparker og reservater, og den er stadig i kraftig tilbagegang. Regnes for sårbar.

løve