fbpx

Kæmpeodder – jager jaguaren

Hvor lang bliver den? Op til 2,3 meter.

Hvor meget vejer den? Op til 35 kg.

Hvor længe er hunnen drægtig (gravid)? 65-70 dage.

Hvor mange unger får den? 2-5 per kuld.

Hvor meget vejer ungerne, når de bliver født? Ca. 200 gram.

Hvor længe lever den? 10-13 år.

Kæmpeodder

Verdens længste odder

Kæmpeodderen lever i Amazonas og andre af Sydamerikas jungleområder. Den er verdens længste odder: den kan blive over to meter lang.

Piratfisk, anakondaer og alligatorer på spisekortet
I Sydamerika kalder man kæmpeodderen for flodulven, og som ulve lever og jager den i flok. Intet i floderne skræmmer kæmpeodderne: de jager piratfisk, anakondaer og alligatorer. Når de jager, svømmer de i spydspids-formation, og som ulve angriber de et stort byttedyr fra alle retninger på en gang. Alligatorer angriber de nedefra, hvor deres panser er blødest.

Hvor sover kæmpeodderen?
Kæmpeodderne sover i dybe huller i flodbredden. De har flere boliger rundt omkring i deres territorium, og når de har unger, flytter de dem tit fra en hule til en anden. De flytter ungerne ved at svømme af sted med dem i munden.

Jager jaguaren væk

Jaguaren er Sydamerikas største og farligste rovdyr, som alle dyr har grund til at frygte. Men heller ikke den er kæmpeodderen bange for. Ligger der en jaguar og tager solbad på en af kæmpeoddernes strande, jager odderne katten væk.

De fleste andre oddere er sky og flygter fra mennesker. Men hvis du kommer padlende i en kano gennem kæmpeoddernes territorium, svømmer de ofte helt op til dig, stikker hovedet ud af vandet og gør og hyler af dig. Deres hyl lyder som en blanding af en delfin og en hundehvalp og kan høres på lang afstand.

Lever i familier
Odderne lever i familier på 5-10 medlemmer. En familie består typisk af et forældrepar og deres unger fra flere år i træk. De store søskende hjælper forældrene med at passe, fodre og forsvare de små.

Trusler
Kæmpeodderen er blevet jaget for sin fine, bløde pels. Fordi den lever i huller, er den nem at fange – jægerne skal bare vente foran indgangen. Mange steder er kæmpeodderen blevet udryddet eller sjælden. Men nu er den fredet, og begynder så småt at vende tilbage igen.

Kæmpeodder