fbpx

Giraffen – den højeste på savannen

Hvor bor den? Giraffen bor på Afrikas savanner og er den højeste af alle dyr, der lever over vandet

Hvor høj er den? En voksen hangiraf er mellem 4,7 til 5,3 meter høj. I gennemsnit er hunnen 1 meter mindre i højden end hannen

Hvor meget vejer den? Hanne vejer mellem 800 og 1.930 kilo. Hunnen vejer ”kun” mellem 550 – 1180 kilo

Hvor lang er tungen? Ca. 45 cm. Hvilket er 6 gange større end verdens største mennesketunge.

Hvor mange arter findes der? Der findes 4 forskellige arter af giraffer

pssst! Vidste du, at giraffen bruger sin tunge til at rense ører og næse?

En høj planteæder

Giraffen er en planteæder, så hvis den bliver angrebet af nogle løver, er der ikke så meget den kan gøre, fordi den ikke er van til at slås mod andre dyr. Når de slås, svinger de deres lange halse mod deres fjender. Giraffen har ikke mange fjender, fordi den er så høj. Dens højde skræmmer de fleste dyr væk, fordi de tror, at den er rigtig stærk. Det er kun løverne, der tør at angribe en voksen hangiraf, for de er nemlig ikke bange for noget. Giraffer bevæger sig rigtig meget. Giraffens forben er længere end dens bagben, og derfor går den pasgang.

Går pasgang
Pasgang betyder, at giraffen flytter for og bagben på samme siden samtidigt. De fleste andre dyr, som fx hunde og katte, flytter i stedet højre forben og venstre bagben samtidigt, og venstre forben og højre bagben samtidigt. Giraffen kan løbe med en fart op til 55 km i timen. De går rundt næsten hele dagen og spiser planter de finder på savannen. Giraffer kan spise omkring 34 kilo blade og kviste om dagen. Det er nok derfor at den vejer så meget. Den lange hals hjælper dem til at kunne nå bladene på de høje træer, og deres lange tunger hjælper dem med at nå blade uden at blive stukket.

Den viskende drøvtygger

Giraffen er en drøvtygger, det vil sige, at når den spiser, tygger den maden, sluger det og så ryger det op i munden igen. Så tygger den lidt mere og til sidst sluger den det hele igen. Ret ulækkert, ikke? Giraffer går rundt i grupper på op til 50 giraffer sammen. Giraffer er et flokdyr, men deres flokke er ikke faste, så nogle gange forlader en giraf flokken. Nogle gange kan det virke som om, de aldrig snakker med hinanden. Før i tiden troede man, at giraffer var stumme, fordi man næsten aldrig hører dem sige noget. I dag har man fundet ud af, at giraffen godt kan sige noget, de taler bare meget lavt. De lyde som giraffen laver kan næsten ikke høres, men for girafferne er de ikke svære at høre – specielt for en mor og hendes unge.

En hård start på livet – og så i børnehave!
Når girafferne føder, er ungen cirka 2 meter lang og vejer omkring 50 kilo. Giraffer føder stående, så deres unger starter livet med et stort fald. Det må gøre ret ondt. Derfor bliver de født med benene først, i modsætning til mennesker, der bliver født med hovedet først. Efter nogle timer kan girafungen gå. Så følger den efter moderen i 18 måneder. Ude i naturen bliver giraffer omkring 25 år gamle. Kun 25 % – 50 % af alle giraffer overlever til de bliver voksne – det vil sige, at hver anden eller fjerde giraf desværre dør, inden den bliver voksen. Hunnerne kan efterlade deres unger i en slags ”børnehave”. Det er for det meste en hun giraf, der holder øje med alle ungerne om dagen, imens at de andre giraffer går ud og først kommer tilbage om aftenen.