fbpx

Gibbon – Regnskovens popstar

Hvor lever de? De lever i regnskovsområder i Thailand, Malaysia, Myanmar, Laos, Indonesien og Kina.

Hvor længe er den drægtig? Ca. 7 måneder.

Hvor mange unger får den? 1 unge af gangen.

Hvor længe lever de? De kan blive over 40 år gamle

En akrobat i træerne

I den tætte regnskov er det ikke altid nemt at gøre sig bemærket. Heldigvis er gibbonaber udstyret med en smuk sangstemme som kan høres op til 5 km. væk. Hver morgen når solen står op høres lyden af gibbonabesang over regnskovens trætoppe. En gibbonabe bruger sangen til at afmærke sit territorium overfor andre gibbonaber, og på den måde kan gibbonaberne vide, hvilke områder af skoven der er optaget af andre gibbonaber. Gibbonsangen synges altid fra de højeste træer, så gibbonaber langt derfra kan høre sangen.

Lyden af gibbonaber som synger sammen er et bevis på kærlighed. For et gibbonpar et det vigtigt at fortælle andre gibbonaber, at gibbonparret er så glade for hinanden, at intet kan skille dem ad. Dette gøres ved en kærlighedssang, hvor han og hun synger sammen i duet. Hver sangoptræden varer ca. 30 min.

Gibbonaber lever i regnskoven – gerne højt oppe i trækronerne hvor de er i sikkerhed for jordlevende fjender. Gibbonaber bruger deres arme til at bevæge sig rundt i træerne. F.eks ved armgang eller de løber hen af grenene, mens de bruger armene som balancestænger.. Hvis en gibbon skal til et andet træ, springer den ud i luften i en halsbrækkende stil og griber fat om nabotræet med sine stærke fingre. Gibbonakrobatik kan se farlig ud, men det er heldigvis sjældent, at en gibbon falder ned fra træernes toppe. En gibbon kan springe ca. 12 meter fra træ til træ.

Familien er det vigtigste

Når et gibbonpar har fundet hinanden, skal der meget til for at skille dem ad, og oftest bliver parret sammen i mange år og får adskillige unger. Gibbonaber får 1 unge ad gangen, og den lille ny klamrer sig fast til sin mor de første måneder, indtil den får lært akrobatikkens kunst. Store unger bliver i familien og hjælper med at passe mindre søskende og flytter først hjemmefra, når de har fundet et ledigt område i regnskoven at bo i eller en mage.

De er vegetarer
Gibbonaber spiser friske skud og blade fra træerne, men livretten er altid frugter fra regnskovens træer

En stor familie
Gibbonaber hører til gruppen menneskeaber, der også omfatter chimpanser, gorillaer og orangutang. Der findes 17 forskellige arter af gibboner.

Mad eller kæledyr?
De fleste gibbonarter er meget truede, fordi deres leveområder forsvinder, når regnskoven fældes. Desuden spiser mange af skovens folk også gibbonaber, eller fanger dem og sælger dem i storbyerne som kæledyr.