fbpx

Elefanten – verdens største landdyr

Hvor meget vejer den? 3000-7500 kg

Hvor lever den? Afrikas savanne og i Asiens jungler

Hvor længe er hunnen drægtig (gravid)
?
22 måneder

Hvor længe lever den
?
Op til 60-år

elefanten

Savannens græsslåmaskine

Elefanten bor både på Afrikas savanne og i Asiens jungler. En voksen elefant har en snabel på ca. 2 meter, og den kan veje mellem 3000 og 7500 kg: det er det samme som en lille lastbil. De afrikanske elefanter er de største. De asiatiske noget mindre. Elefanten har stødtænder, som er lavet af elfenben, og så fungerer dens store ører som aircondition – når det bliver for varmt vifter elefanten med ørerne, og så køler den faktisk sig selv ned. Elefanter lever af græs og blade, og så kan de drikke over 200 liter vand om dagen. Den kan spise helt op til 300 kg mad om på en dag(!). Og den kan blive op til 50-60-år gammel.

Elefanter har ingen naturlige fjender, bortset fra os mennesker. Faktisk er elefanten truet af krybskytter, der vil have fat i elefanternes stødtænder. Elfenben siges nemlig at være et mirakelmiddel mange steder i både Asien og Afrika, og det går hårdt ud over antallet af elefanter.

Elefantens snabel er noget helt specielt. Ud over at kunne rumme flere liter vand, så bruger elefanten snablen til snuse med, føle med, gribe med, slå med og drikke med. Når elefanter snakker med hinanden foregår det via duftstoffer, berøring med snablen og lyde. Det kan både være høje trompetlyde, som den laver med snablen, men det kan faktisk også være lyde så høje, at vi mennesker ikke kan høre dem med vores ører. Disse høje lyde kaldes infralyde, og de andre elefanter kan høre dem på flere kilometers afstand.

Mor bestemmer

Elefanterne lever i grupper på mellem 10 og helt op til over 20 individer. Flokken er for det meste styret af en fører-hun med sine unger, samt et antal hunelefanter og deres unger. Hannerne forlader flokken når de er blevet gamle nok til at parre sig, og de danner en slags ’drenge’-flokke. Når hannerne kommer i brunst nærmer de sig hun-flokkene for at parre sig, og her kæmper hannerne om, hvem der er den stærkeste og mest egnede, og vinderen får lov at parre sig med hunnerne.

Elefanthunner er gravide i 22 måneder og føder en unge, som ved fødslen vejer ca. 100 kg. Ungen tager det første år ca. 1 kg på om dagen. Når ungen dier hos sin mor drikker den med munden direkte fra patten med snablen bøjet skråt bagud over hovedet. Snablen bruges på det tidspunkt kun til at undersøge verden og føle sig frem med. Ungerne opdrages af de voksne hunner i fællesskab, og der er i familiegrupperne et rigtig stærkt sammenhold. Hvis et af familiemedlemmerne er i fare, træder alle hjælpende til. Man har set eksempler på, at unger, der sad fast i et mudderhul, er blevet hjulpet fri ved, at familien og gruppen har samarbejdet.

Vidste du, at elefanten kan spise op til 300 kg mad om dagen? Det svarer til 150 poser kartofler.

elefanten